Hlavní obsah

Zemanovci spouštějí volební petici, i když zákon ještě neprošel

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ) se rozhodla nečekat a už zítra spustí petiční akci na podporu prezidentské kandidatury svého čestného předsedy a expremiéra Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

Sběr podpisů přitom zahájí za situace, kdy ještě není schválen prováděcí zákon k přímé volbě, který upravuje podrobnosti petiční akce, a tím riskuje, že podpisy nakonec propadnou a akce se bude muset opakovat.

Prezidentský kandidát musí nastřádat 50 tisíc podpisů, pokud se neobrátí na parlament, kdy je ke kandidatuře potřeba dvaceti poslanců nebo deseti senátorů.

Šéf SPOZ Vratislav Mynář na dotaz Práva, zda se neobává rizika rozjet petiční akci v době, kdy zákon prošel teprve prvním sněmovním čtením, uvedl: „Předpokládáme, že už se nebudou měnit ustanovení prováděcího zákona týkající se petičních archů. Odvaha nám nikdy nechyběla,“ vysvětlil v pondělí postup SPOZ.

Zemanovci mohou při sběru podpisů navázat na petici za přímou volbu, kterou uspořádali loni mezi 1. srpnem a 17. zářím, kdy sesbírali 100 439 podpisů.

Václav Henych ze Státní volební komise sdělil, že podpisy mohou kandidáti začít sbírat ve chvíli, kdy zákon bude přijat, tedy poté, co jej schválí Sněmovna, Senát a podepíše prezident. Podle Henycha ale nebude třeba čekat až na letošní 1. říjen, kdy má zákon vstoupit v účinnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám