Hlavní obsah

ODS zvolí kandidáta na Hrad v primárkách, jasno bude v červenci

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Vedení ODS se v pondělí shodlo na pravidlech pro volbu prezidentského kandidáta. Kandidáty navrhnou orgány regionálních sdružení, výkonná rada a grémium do 22. dubna, o týden později pak odstartují tzv. primárky, které se budou konat v devíti regionech. O konečném uchazeči má být jasno nejpozději 1. července.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, místopředseda Pavel Kučera a šéf strany Petr Nečas

Článek

Podobná metoda je pro ODS novinkou. Už od úterka začne podle Nečase 34denní proces nominace, jehož výsledkem má být seznam kandidátů. Jednotlivá jména bude navrhovat regionální sněm či rada nebo výkonná rada ODS či grémium. Poté se vylosuje jejich pořadí na hlasovacích lístcích.

V poslední dubnový den pak začnou samotné primárky, jak volbu nazval předseda strany. Ty budou probíhat po týdnech v devíti volebních regionech. Kandidáti budou získávat podporu na desítkách krajských volebních shromáždění, která proběhnou na úrovni oblastních sdružení. O konečném vítězi, který získá nejvyšší počet platných hlasů, by mělo být jasno nejpozději 1. července.

"Je patrné, že občanští demokraté se rozhodli použít pro nominaci svého kandidáta princip skutečných primárních voleb," řekl Nečas na pondělním brífinku po jednání výkonné rady. "Na rozdíl od jiných politických stran nebudeme používat metody nějakého zákulisního jednání," zdůraznil. Upozornil také, že hlas předsedy bude mít v tomto případě stejnou váhu jako hlas kteréhokoli jiného člena.

Zatím se ví jen o Němcové, Sobotkovi a Tošenovském

Podmínkou pro získání nominace je podle Nečase mimo obecně platné normy pro volbu prezidenta ČR také předložení výpisu z rejstříku trestů a negativního lustračního osvědčení.

Podle Nečase ale nemusí jít nutně o člena strany, zvolen může být i nestraník. "Pokud zastává postoje blízké politice občanských demokratů a dlouhodobě s nimi spolupracuje," doplnil Nečas.

Zatím nejvážnější kandidátkou ODS o prezidentské křeslo je Miroslava Němcová. Ta se ovšem na brífinku ke své kandidatuře odmítla vyjádřit. Vedle ní má šanci také místopředseda Senátu Přemysl Sobotka nebo europoslanec Evžen Tošenovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám