Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj nemá na provoz sociálních služeb. Hejtman žádá o pomoc

Právo, Pavel Karban

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby pomohl odvrátit hrozící finanční krach v sociálních službách. Jen na severní Moravě a ve Slezsku chybí letos azylovým domům, denním stacionářům či terapeutickým dílnám 220 miliónů korun. Ty chce Palas po státu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas

Článek

Nedostatek peněz podle kraje způsobilo ukončení takzvaného individuálního projektu, zvýšení DPH a cen energií. "Výpadek 220 miliónů nemůže síť sociálních služeb zvládnout bez zásadních změn v její struktuře. Je nereálné tyto prostředky zajistit z rozpočtu kraje nebo obcí," upozornil Palas.

Dodal, že hrozí uzavření či omezení desítek sociálních služeb, zavření několika set lůžek zejména pro osoby bez přístřeší a zrušení stovek pracovních míst. "Takovýto zásah může ohrozit stabilitu a tím pádem i fungování sítě sociálních služeb v kraji," varoval hejtman.

Ministerstvo práce a sociálních věcí  (MPSV) se však brání, že od ledna mohou kraje využít z individuálních projektů 1,18 miliardy korun. Kraj však oponuje, že zatímco v předchozích třech letech mohl čerpat zhruba 600 miliónů, nyní se jedná o 220 miliónů na dva roky. Jejich čerpání navíc fakticky začne až v příštím roce, přičemž musí existovat garance, že služba bude poskytována i následující dva roky.

Organizace působící v sociálních službách v Moravskoslezském kraji žádaly pro letošek na MPSV přes miliardu korun. Po dohodě s krajským úřadem se částka snížila na zhruba 960 miliónů. MPSV však poskytlo "jen" 731 miliónů.

V předchozích třech letech kraj čerpal navíc zhruba 225 miliónů ročně z individuálního projektu EU. Ten však loni v prosinci skončil a neziskovým organizacím, které provozují 629 služeb, tak letos chybí asi 225 miliónů. Kvůli tomu se v ohrožení ocitlo 117 sociálních služeb, 546 pracovních míst a přibližně 3000 klientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám