Hlavní obsah

Děti z azbestových škol se vrátily do lavic

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Po téměř čtyřech měsících se v pondělí více než tisíc dětí ze tří základních škol vrátilo do školního komplexu na největším českobudějovickém sídlišti Máj, který byl od konce listopadu uzavřený pro zamoření zdraví nebezpečným azbestem.

Foto: Jiří Falout, Právo

Druháci byli rádi, že jsou zpět ve škole.

Článek

„Hodně jsme se těšili zpátky do školy, protože jsme už dlouho byli v náhradních prostorách. Chyběla nám hlavně naše jídelna a podobně,“ řekla ve II. A Základní školy Máj I při první hodině Eliška. Šlo o jednu ze tříd, ve které byl loni naměřen azbest. Byla vyzdobená, nástěnky zářily barvami a na tabuli bylo napsáno: Vítejte ve škole.

Děti z májských škol tak byly pravděpodobně jediné v České republice, které se v pondělí do školy vyloženě těšily. „Poslední měsíc na nich bylo vidět, že chtějí zpátky. Při výtvarné výchově ve škole nakreslily některé spontánně například modrého motýla, který je logem naší školy,“ sdělila třídní učitelka Radomíra Stoličková.

Školy byly uzavřené od 28. listopadu, koncem ledna začala sanace prostor, která skončila 7. března. Minulý týden měli školáci jarní prázdniny, učitelé školu připravovali k výuce. „Všechno jsme měli v igelitových pytlích. Museli jsme vše vyndat a přiřadit. Asi polovina věcí z výzdoby je pryč, tak uděláme novou,“ hlásila pedagožka Stoličková.

Sanace škol stála 20 miliónů

Zřejmě nejvíce práce měli školníci. „Museli jsme všechno nastěhovat zpátky. Nejsložitější bylo věci dohledat, štafle, rádia a podobně. Inventura potrvá ještě do konce března,“ svěřil se školník májské jedničky Zdeněk Polášek.

Ředitel ZŠ Máj I Luboš Staněk poprosil učitele o shovívavost k žákům, kteří v první den něco zapomněli – nejvíce to byly přezůvky nebo učebnice. „Jsme rádi, že jsme zpátky,“ dodal pro Právo.

Sanace od azbestu stála zhruba 20 miliónů korun a hradilo ji město. To chce peníze po případném viníkovi, kvůli kterému se vlákna do ovzduší pravděpodobně při rekonstrukci dostala. Pokud se nedohodne, přijde na řadu zřejmě soud. Rodiče dětí podali trestní oznámení na neznámého pachatele a případ nyní vyšetřuje českobudějovická kriminálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám