Hlavní obsah

Teplotní rekordy pokořila i neděle, blíží se ale ochlazení

Praha
Aktualizováno

Rekordně teplé a slunečné počasí panovalo v neděli v Česku už třetí den. Nejtepleji bylo v Doksanech, kde teploměr ukázal 21,8 stupně Celsia a o desetinu stupně překonal rekord z roku 1951, uvedli v neděli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Slunce vytáhlo obyvatele Česka do přírody, někteří vytáhli kola a brusle, jiní se ještě věnovali na horách, kde zůstává sníh, zimním radovánkám.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Článek

Lyžařské areály na Šumavě o víkendu navštívily tisíce lidí. Zatímco dopoledne brázdili sjezdovky, odpoledne vyjížděli prosluněnou krajinou na kolech a in-line bruslích. Přestože o víkendu padaly teplotní rekordy, provozovatelé lyžařských areálů věří tomu, že sezónu ukončí až posledního března. Asi naposledy se ale upravovaly stopy pro běžkaře.

Slunečné a teplé počasí vylákalo během víkendu na sjezdovky lyžařských areálů v Královéhradeckém a Pardubickém kraji tisíce lidí. Ve většině areálů začíná od pondělí takzvaná vedlejší sezóna, která nabídne lidem možnost lyžování za nižší ceny.

Po rekordech přijde ochlazení

Na letišti v Pardubicích přitom odpolední teplota vyšplhala až na 20,5 stupně Celsia, původní rekord z roku 2004 měl hodnotu 20,3 stupně Celsia.

Rekordy v neděli odpoledne padly na 11 meteorologických stanicích měřících teploty déle než 30 let. V sobotu teplotní rekordy padly na 66 a v pátek na 62 stanicích. Večer však do Česka přijde od západu ochlazení a počasí se výrazně zhorší.

Nejstarší rekord byl v neděli překonán v Příbrami, kde platil od roku 1884, nová maxima pro dnešní den mají také stanice v Doksech na Českolipsku, ve východočeských Holovousích a Velichovkách a také na Milešovce.

V pondělí se však ochladí a počasí se zhorší. "Na západě Čech se ochlazuje už dnes odpoledne," řekl meteorolog Pavel Borovička.

Zatímco nedělní odpolední teploty se v Česku pohybují v průměru mezi 18 až 21 stupni Celsia, ráno byl ještě na řadě míst mráz. Nejnižší hodnotu odborníci naměřili na stanici Kvilda-Perla, kde bylo minus 7,5 stupně Celsia. Mrzlo i ve městech, například v Přerově klesla rtuť na minus 2,4 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám