Hlavní obsah

Kalousek: ve vládě už zůstáváme jen kvůli úsporám

Novinky, Stanislav Dvořák
Praha
Aktualizováno

„Pokud se vláda nedohodne na úsporách, tak končí jakýkoliv důvod její existence,“ řekl nekompromisně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce na ČT1.

Foto: HL, Právo

Hašek a Kalousek před zahájením OVM.

Článek

Kalousek chce letos ušetřit 24 miliard. Úspory se výrazně dotknou ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva obrany a ministerstva školství. Ministři tvrdí, že už není kde brát.

Vláda se však podle Kalouska nemůže vzdát svého plánu snižování deficitu. „Situace je natolik vážná, že je zapotřebí k tomu přistoupit a je neospravedlnitelné, aby jedna skupina obyvatel byla vynechána na úkor ostatních,“ uvedl.

„Pokud ČSSD říká, že je možné nedělat nepopulární kroky, tak se chová populisticky,“ dodal Kalousek.

„Já jen říkám, že bychom to dělali jinak... například bych nešel cestou zvýšení DPH, zavedl bych několik pásem pro daně z příjmu fyzických osob,“ namítl Hašek.

To ale nestačí, namítl Kalousek a navrhuje, že se musí udělat obojí. Žádá proto vysokopřijmové občany o pochopení, že z příjmu budou platit víc. Přinese to asi 4 až 5 miliard.

Hašek chce svrhnout vládu

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) oponoval, že "lidem dochází trpělivost a dochází jim dech". Vláda podle něj dokonale zničila sociální smír a problémy řeší na úkor nízko a středopříjmových občanů. Kalouskovi vyčetl také kauzu Promopro.

Ten ale řekl, že právě tato vláda zmobilizovala finančně analytický útvar, a proto se na Promopro přišlo. „To je dobrá zpráva, když někoho chytíte,“ zdůraznil. Za vlády ČSSD by se na to podle něj nepřišlo.

Hašek se domnívá, že je nyní povinností opozice požádat o vyslovení nedůvěry vládě. Odmítl námitku, že to nemá šanci na úspěch. „Uvidíme,“ řekl. Pokusit se o to je prý „svaté právo opozice“ a kdyby byl představitel koalice (Vít Bárta) odsouzen, tak prý zváží další hlasování o nedůvěře vládě.

DPH a registrační pokladny

Vláda podle Kalouska aktivně postupuje proti únikům daní, ale zavedení registračních pokladen nepovažuje za šťastné. Nezná prý žádnou seriózní studii, která by dokázala vliv na výběr DPH a navíc by jejich pořízení bylo drahé.

Dodal, že DPH by měla mít dvě sazby (21 a 15 procent) s tím, že dětské pleny a zdravotnické pomůcky už nesmějí být v nižší sazbě kvůli EU.

Zcela také odmítnul tzv. Holešovskou výzvu, jež podle jeho názoru protestuje proti demokratickému systému jako takovému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám