Hlavní obsah

V centru Prahy pokračovaly protivládní protesty

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Stejně jako ve čtvrtek zaplavili i v poslední den pracovního týdne pražské Václavské náměstí protestující. Asi tisícovka demonstrantů kritizovala politickou situaci v České republice a pod hlavičkou tzv. Holešovské výzvy žádali odstoupení vlády a prezidenta. Krátce po půl osmé se pak přítomní v klidu rozešli.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Zhruba tisícovka lidí se v pátek v podvečer shromáždila kolem sochy svatého Václava na Václavském náměstí, aby vyjádřila nesouhlas s vládou Petra Nečase (ODS). Lidé na místě podepisovali petice, jeden z organizátorů hrál písně Karla Kryla. Z horní části náměstí musela být odkloněna doprava.

Cílem iniciativy je mimo jiné zastavení vládních reforem, demise Nečasova kabinetu i prezidenta Václava Klause.

V pátek rovněž zazněl nápad zařadit mezi požadavky Holešovské výzvy odvolání vedení České televize za to, jakým způsobem informovala o čtvrteční protestní akci. Stejně jako předchozí den se v pátek večer vydal průvod protestujících na Kavčí Hory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Páteční demonstrace na pražském Václavském náměstí

V první den demonstrace se na Václavské náměstí dostavilo podle policejních odhadů kolem 2000 lidí. Průvod se pak přesunul k budově České televize, kde se účastníci protestu dožadovali živého vstupu. Protesty se konaly i na jiných místech republiky. V Brně se údajně sešly až čtyři tisíce lidí.

"Jsme v demokratické zemi, každý má právo vyjádřit svůj názor," komentoval v pátek protesty premiér Petr Nečas. Naopak podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky jsou demonstrace logickým vyústěním obav z budoucnosti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Protivládní protest, který uspořádala Holešovská výzva, se konal 16. března v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám