Hlavní obsah

Přijde další zvýšení sazeb DPH, nastínil Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle premiéra Petra Nečase vyplynulo z pátečního jednání ekonomických ministrů pravděpodobné zachování dvou sazeb DPH, které se zvýší o jeden procentní bod. Ze snížené sazby vypadnou pleny a zdravotní pomůcky. Premiér to uvedl na tiskové konferenci po jednání ekonomických ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Růst sazeb DPH na 21 a 15 procent je podle Nečase jedním ze tří robustních opatření k udržení plánovaných schodků rozpočtu a dalšímu nezadlužování země. "Rozebírali jsme položky ve snížené sazbě a nebudeme upravovat ten seznam, s výjimkou těch, kde je proti nám z hlediska legislativy EU vedeno řízení, a to jsou dětské pleny a zdravotní pomůcky," uvedl premiér.

"I ve světle ekonomických čísel, které se týkají hospodářského růstu, vláda nehodlá ustoupit od svého záměru dostat deficit rozpočtu pod tři procenta HDP. Považujeme to za nejdůležitější úkol a je s tím spjata existence vlády," uvedl premiér.

Dalšími z významných opatření jsou podle Nečase úprava valorizace důchodů. V této oblasti se podle premiéra rýsují dvě možnosti z šesti předložených. Jejich podobu ovšem neupřesnil. Poslední z velkých opatření se týká redukce státní správy a rušení nebo slučování některých úřadů. Toto opatření se ovšem projeví v úsporách až v roce 2014, upozornil premiér.

"Bez dohody o dvou robustních opatřeních (DPH a důchody) se ke snížení schodku v příštím roce nedostaneme. Abychom sestavili rozpočet na 2013 a dostali deficit pod tři procenta, musíme mít základní balíček, který tvoří zhruba 25 miliard korun. K nim patří řada dalších dílčích opatření, které by daly dohromady požadovaný objem úspor 42 miliard korun," uvedl premiér. Jednání prý budou pokračovat příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám