Hlavní obsah

Školské odbory vyhlásily kvůli škrtům stávkovou pohotovost

Právo, jim
Praha
Aktualizováno

Školské odbory signalizují zvýšenou nervozitu v regionech kvůli připravovaným škrtům v resortu školství a rozhodly se v pátek vyhlásit stávkovou pohotovost. Šéf odborů František Dobšík v pátek uvedl, že škrtat lze už jen na mzdách zaměstnanců, takže každý by přišel o 1200 korun. Podle odborů není prostor pro ústupky, a pokud vláda opatření nestáhne, může dojít i na několikadenní stávku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf školských odborů František Dobšík

Článek

Na mimořádném jednání špiček školských odborů se odboráři dohodli na zahájení kampaně s názvem Jaro, léto 2012, v jejímž rámci budou pořádat v krajích mítinky a na školách i na veřejnosti informační besedy.  Podle Dobšíka z plánovaného škrtu ve výši 4,4 miliardy korun v celém resortu odnese největší část regionální školství, které by mělo přijít o 3,4 miliardy.

„Pomůcky a ostatní běžné výdaje jsou na 30 procentech oproti roku 2007, takže tam už opravdu není kde brát. Tak by se to muselo týkat už jen a pouze platů. Takže, kdyby to mělo platit například od dubna, bude každý chudší o 1200 korun,“ prohlásil Dobšík.

Doplnil k tomu, že průměrný plat nepedagogického pracovníka činí 14 tisíc korun, což už „lidi dostává takřka na kolena“. Z regionů prý zaznívají stále hlasitější požadavky na zahájení stávky, která by trvala i více dní. „V důsledku té nervozity a toho neklidu, které ty škrty způsobují, jsme vyhlásili stávkovou pohotovost,“ řekl Dobšík.

Dobeš chce protestovat na vládě

Ministr školství Josef Dobeš (VV) s plánovanými úsporami nesouhlasí. Jeho strana tento týden kritizovala, že si Dobeš vymínil čtyři miliardy do rozpočtu školství na zvýšení platů, ale nyní má přijít o 4,4 miliardy. Proti škrtům hodlá vystoupit na jednání vlády příští týden.

Odbory připomínají, že školství je dlouhodobě podfinancované. Výdaje na žáka jsou podle nich na nejnižší úrovni v Evropě, a co se týče platů pedagogických a nepedagogických pracovníka stojí prý ČR v EU na třetím místě od konce před Řeckem a Slovenskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám