Hlavní obsah

Peake: Do volby předsedkyně VV pravděpodobně půjdu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake v rozhovoru pro Právo řekla, že je pravděpodobné, že příští rok půjde do volby předsedy strany. Problémem VV, ale i dalších stran je prý to, že nemají kvalitní lidi, kteří by byli schopni ustát vysoké pozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Článek

Jaký má soud s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou dopad na Věci veřejné, koalici a vládu?

Nebudeme si namlouvat, že to není věc vysoce nepříjemná. Je mi velmi líto, že tím musí procházet jak naše strana, tak koalice i politická scéna. Poškozuje to pohled veřejnosti na politiku jako celek. Je to pro veřejnost další signál, že to je větší džungle, než se může zdát.

Na druhou stranu u soudu nepadly žádné nové informace, jejich koncentrovanost, způsob jejich prezentace a komentování poškozuje nejen VV, ale i politickou scénu jako takovou.

Jak přínosný pro VV je nyní Bárta?

Můj vztah k Vítu Bártovi byl vždy kriticky přátelský. Za rozumnější považuji jeho ženu a kamarádku Kateřinu Klasnovou. Bárta je dynamo, tahoun, člověk, který politice velmi rozumí, ale snaží se žonglovat s příliš mnoha balónky najednou. Měl by se soustředit na pozici předsedy klubu a nerozptylovat se jinými otázkami – jako například krajskými a senátními volbami, růstem a organizací strany. Je toho velká spousta a on má snahu mluvit do všeho. Je nervózní z pocitu, že jde něco mimo něj.

Byla jste první z VV, kdo řekl, že pokud by soud Bártu shledal vinným, tak by měl složit funkci. Neměl by ale odejít z politiky úplně?

VV mají etický kodex, podle něhož ten, kdo je pravomocně odsouzen za trestný čin, tak se má vzdát mandátu. Odpovídala jsem na výsledek prvoinstančního řízení. Osobně si myslím, že pokud by byl negativní, tak si myslím, že je neudržitelná jeho pozice jako předsedy klubu a on se bude muset maximálně soustředit, předpokládám, na odvolací řízení. Měl by se možnost do ní vrátit, stejně jako si myslím, že má možnost se vrátit na pozici ministra, kdyby ho soud očistil.

Během soudu jste burcovala straníky dopisem, v němž jste napsala, že VV plní své sliby, nemají se za co stydět a nemají se vzdávat šance ovlivňovat politiku. „Tu šanci ale nedostaneme, když se nepoučíme z vlastních chyb a hlavně toto poučení nedáme jasně najevo,“ napsala jste. Jak jste se tedy poučila?

Třeba v personální politice, VV do vysokých pozic přivedly Škárku a Kočí. Přiznávám, že problémem VV, ale i všech politických stran je, že nejsou kvalitní lidi, kteří by byli schopni ustát takové pozice, které vyžadují řadu zkušeností a morální integrity a profesních kvalit.

Je třeba být méně ambiciózní například s ohledem na krajské a senátní volby, nesnažit se obsadit vše, co se nabízí. Je třeba dbát víc na kvalitu než na kvantitu.

Navenek jste se dobrou tváří VV stala hlavně vy. Není čas přemýšlet o funkci předsedkyně VV?

Samozřejmě že je čas o tom přemýšlet. Stejně jako jsem o tom přemýšlela při minulých volbách na předsedu. Až budou na řadě příští rok nové volby, je velmi pravděpodobné, že do nich půjdu.

V polovině dubna budou mít VV ideovou konferenci v Olomouci. Nestane se z ní konference volební?

Nevidím pro to v tuto chvíli žádný důvod.

Neoslabuje proces vyjednávací pozici VV v koalici?

Zatím jsem nepocítila snahu koaličních partnerů využít této situace. A musím uznat, že se kolegové chovají gentlemansky.

A co třeba slova ministra Kalouska, že jde o ostudu, ale nemá na vybranou?

Špičkování slyšíme od doby, kdy koalice vznikla. Nikdy jsme se netvářili, že se milujeme a že se těšíme, až se setkáme na koaličním jednání a strávíme spolu noc. Nebudeme si hrát na to, že se něco změnilo. Podobné výroky na adresu koaličního partnera jsou vždy nešťastné jen proto, že poškozují soudržnost koalice na veřejnosti a jen vhánějí voliče do náruče opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám