Hlavní obsah

Vztekáte se zbytečně, sáhněte si do svědomí, odbyl Nečas Zaorálka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) v rámci pravidelných čtvrtečních poslaneckých interpelací čelil dotazu místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, který se jej dotazoval, kdo je odpovědný za to, že ČR nemůže do května žádat o zpětné proplácení projektů hrazených z evropských fondů. Předseda vlády Zaorálkovi odvětil, že nefunkční systém vymyslelo a certifikovalo ministerstvo financí pod vedením nynějšího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky a Zaorálka vyzval, nechť si jeho strana "sáhne do svědomí".

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

"Mohu pouze konstatovat, že pan místopředseda Zaorálek se vzteká zcela zbytečně, nikdo nezastírá, že je to vážný problém,““ opáčil Nečas na Zaorálkovu doplňující otázku.

„Tehdy jste vládli vy a nepovedlo se vám to,“ konstatoval Nečas s tím, že ještě bezprostředně před začátkem programovacího období v roce 2007, nebyl schválen žádný z 24 operačních programů. „Sáhněte si už konečně do svědomí,“ dodal Nečas za potlesku koaličních poslanců.

"Museli jsme to oddřít za vás a teď to děláme znovu v případě auditního systému," řekl premiér.

Systém vymyslel váš předseda, připomněl Nečas

Zaorálek nynější stav odsoudil již na čtvrteční tiskové konferenci své strany, kde označil způsob čerpání peněz z eurofondů za podvod 21. století. [celá zpráva]

Nečas reagoval s tím, že nynější systém kontroly, který EU kritizuje, byl vymyšlen a certifikován v letech 2005 až 2006 na ministerstvu financí.

"Ten kdo nese odpovědnost je Bohuslav Sobotka. Jestli čirou náhodou to je nebo není stávající předseda ČSSD, to ponechám důvtipu pana místopředsedy Zaorálka," doplnil premiér.

„Vy se vymlouváte na minulost,“ reagoval emotivně Zaorálek, podle něhož se mohou nynější problémy přenést i do budoucnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám