Hlavní obsah

Podvod 21. století, komentoval Zaorálek způsob čerpání dotací EU

Právo, jov
Praha

Česko nemůže do června žádat o zpětné proplácení projektů hrazených z evropských fondů. Bruselu vadí netransparentní nakládání s dotacemi a špatná kontrola. Opoziční ČSSD se kvůli tomu ve čtvrtek pustila do vlády Petra Nečase (ODS). Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek označil způsob čerpání peněz z eurofondů za podvod 21. století.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zaorálek srovnal čerpání z fondů EU s kupónovou privatizací. Ta byla podle něj podvodem minulého století. „Podvodem 21. století je, jak se v této zemi čerpají evropské fondy,“ soudí. Podle místopředsedy soc. dem. se čerpá bez kontroly, je minimum informací a není vyvozována žádná odpovědnost.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka varoval, že zastavení zpětného proplácení projektů může způsobit vážné problémy letošnímu státnímu rozpočtu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce ušetřit 24 miliard korun, podle lídra soc. dem. ale problémy s eurofondy mohou vyvolat další škrty. „Možná budou muset přijít další úspory, protože vláda bude muset proplácet evropské projekty,“ uvedl.

Premiéra Petra Nečase (ODS) šéf ČSSD vyzval, aby seznámil poslance se situací v čerpání evropských peněz a sdělil, jaké kroky vláda podnikne, aby čelila rizikům. „Vláda má odpovědnost za každé euro, které se nestihne vyčerpat,“ poznamenal Sobotka. Podle Zaorálka dokonce hrozí, že se v létě programy, prostřednictvím kterých ČR čerpá finance, uzavřou.

Reklama

Výběr článků

Načítám