Hlavní obsah

Stažení exekucí na rodinu Natálky je nebezpečný precedent, uvedl viceprezident exekutorů

Právo, Jindřich Ginter

Stažení exekucí ze strany věřitelů na rodinu Natálky označil viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek za problematický společenský precedent, protože nebýt takového zájmu veřejnosti o rodinu Sivákových, věřitelé by na uhrazení svých oprávněných nároků logicky trvali.

Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Matka popálené Natálky Anna Siváková

Článek

"Nebýt takového mediálního zájmu o tyto povinné, tak by věřitelé exekuci jistě nestahovali. Teď to otvírá prostor, že když někdo skutečně bude dlužit, tak si bude stěžovat přes média a vyvolá nátlak na věřitele," řekl Prošek.

Podle Proška je problém v tom, že rodina zjevně peníze nemá, žije ze sociálních dávek, bydlí v domku, na který se složili lidé, a zabavit jim třeba ledničku nejde, protože patří k věcem nutným pro přežití v rodině, kde jsou čtyři děti.

Když někdo skutečně bude dlužit, tak si bude stěžovat přes média a vyvolá nátlak na věřitele
Jiří Prošek, viceprezident Exekutorské komory

Anna Siváková, matka malé Natálky popálené při rasistickém žhářském útoku, před lety nezaplatila za telefon 2 754 korun, dluh se spolu s úroky a odměnou pro exekutory vyšplhal již na 24 tisíc. Podle čtvrtečních informací Novinek se dohodla s exekutorským úřadem, jenž pohledávku vymáhá, na zastavení exekuce.

Prošek ale připomněl, že rodina skutečně peníze dluží, že se nejedná o nějaké lichvářské půjčky, ale standardní pohledávky, právě třeba za telefon.

Někteří právníci a exekutoři to v zákulisí označují za "rasismus naruby".

Když je věřitelů víc, musí se prodat dům

Prošek dále na tiskové konferenci Exekutorské komory v obecné rovině zdůraznil, že i když v dražebních vyhláškách je často uvedeno, že dražba na dům dlužníků se koná třeba kvůli devíti tisícům, ve skutečnosti to může být jinak. Takový dlužník obvykle dluží i desítce věřitelů a vede na něj exekuci i několik exekutorů. Není pak jiné cesty, aby uhradil své celkově vysoké závazky, než nemovitost zabavit v exekuci a prodat ji v dražbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám