Hlavní obsah

Část dluhu za rodinu popálené Natálky zaplatil sám mobilní operátor

Právo, Aleš Honus
Aktualizováno

Exekuční řízení na dům, ve kterém bydlí Natálka popálená při žhářském útoku ve Vítkově, prozatím končí. Část dluhu Anny Sivákové se totiž rozhodla zaplatit společnost MobilKom, provozovatel mobilní sítě U:fon. Tento operátor stál na počátku dluhu Sivákové, jenž následně skončil u vymahačských firem. Jak ale vyplynulo ze čtvrteční tiskové konference Exekutorské komory, věřitelů je víc.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka s matkou Annou Sivákovou

Článek

Miroslav Beneš ze společnosti Piskáček and Beneš Consulting, která zastupuje současného věřitele - neznámou vymahačskou firmu, nejprve tvrdil, že dluh zaplatil dárce, který nechce být jmenován. "Zastupujeme věřitele, který obchoduje s pohledávkami a mimo jiné je vlastníkem pohledávek vůči paní Sivákové v celkové výši 27 944 Kč. Byly odkoupeny v rámci balíku pohledávek od telekomunikačního operátora," uvedl Beneš.

Klient firmy podle něj vydal už ve středu pokyn k zastavení exekuce na majetek rodiny Sivákových. "Pokyn k zastavení exekuce vydal náš klient po úhradě pohledávky dárcem, který si nepřeje zveřejnit své jméno. Tato skutečnost se projeví v katastru nemovitostí následně, avšak zastavení exekuce je již v platnosti," dodal Beneš.

Operátor uhradil část dluhu, věřitelů je však víc

Krátce po poledni pak oznámila společnost MobilKom, která provozuje značku U:fon, že za smazáním dluhu stojí ona.

„Společnost MobilKom v rámci svého CSR programu pro obyvatele v ČR v závažných životních situacích se rozhodla na základě posledních událostí u Anny Sivákové přispět k ukončení exekučního řízení a vyjednat úhradu celého jejího dluhu z CSR fondů MobilKomu. Výsledek jednání bude oznámen v nejbližší době,“ uvedl mediální zástupce společnosti Aleš Kacl.

Věřitelů je ale víc. Hovoří se o třech až pěti. Exekutorská komora k tomu odmítla podat bližší informace s odkazem na povinnost mlčenlivosti. Viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek na dotaz Práva potvrdil, že i další věřitelé uvažují o zastavení exekucí. Nechtějí k tomu nic víc sdělovat.

Splátka měla činit čtyři tisíce

Siváková, které dům patří a která až doposud tvrdila, že neví, za co dluží, se nejprve dohodla s exekutorským úřadem, jenž pohledávku vymáhá.

"Na základě plné moci jsme už jednali s exekutorským úřadem. Dohodli jsme se na splátkovém kalendáři a bylo nám řečeno, že exekuce bude zastavena. Teď se čeká na písemné potvrzení," uvedla ve čtvrtek ráno Helena Jedináková z ostravského občanského sdružení Vzájemné soužití, která rodině pomáhá.

Splátka měla činit čtyři tisíce korun měsíčně. Informaci vzápětí potvrdil i exekutorský úřad. „Došlo opravdu k dohodě. Exekuční řízení bude pravděpodobně zastaveno,“ potvrdil právník exekutorského úřadu Adam Havlice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám