Hlavní obsah

Vláda na týden přerušila diskusi o zmrazení výdajů. Zřejmě kvůli Dobešovi

– Praha

Kabinet ve středu přerušil jednání o zmrazení 23,6 miliardy korun v letošním rozpočtu. Podle zdroje obeznámeného s jednáním je problematické především vázání 4,5 miliardy korun v rozpočtové kapitole ministerstva školství.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Na nutnosti zmrazení výdajů se už dříve shodla porada ekonomických ministrů, obecně s ní souhlasila před týdnem i vláda. Ve středu se však jejím členům nepodařilo uzavřít diskusi o konkrétní podobě úspor.

Jednání o zmrazení výdajů proto muselo být na týden přerušeno. O konkrétní podobě vázání výdajů v rozpočtových kapitolách jednotlivých resortů bude ještě jednat koalice.

Na vině je zřejmě především vázání 4,5 miliardy korun v rozpočtové kapitole ministerstva školství, které se nelíbí Věcem veřejným (VV) a jejich ministrovi Josefu Dobešovi.

Využití vázaných výdajů jen se souhlasem vlády

Kapitoly státního rozpočtu s výdaji do jedné miliardy korun by měly mít podle návrhu ministerstva financí plošně vázány 1,5 procenta výdajů, ostatní kapitoly rozpočtu pak 3,95 procenta výdajů. Dále by měly být zmraženy výdaje na dotace na obnovitelné zdroje nebo sníženy platy ve Státním fondu dopravní infrastruktury nebo Státním zemědělském intervenčním fondu.

Ministerstvo financí letos na základě posledních odhadů základních makroekonomických ukazatelů čeká nepříznivý vývoj ve státním rozpočtu. Bez úsporných opatření by jeho deficit mohl dosáhnout až 128,6 miliardy korun. Schválený rozpočet pro letošek totiž počítá se schodkem 105 miliard.

Vázané výdaje nebudou moci jednotlivá ministerstva a státní organizace využít bez souhlasu vlády. Ke zmražení výdajů přistoupila vláda premiéra Petra Nečase (ODS) už v létě 2010. Tehdy měla ministerstva vládou zavázány výdaje za 10,2 miliardy korun, o dalších zhruba 1,8 miliardy Kč zeštíhlila kapitola Státní dluh a Všeobecná pokladní správa.

Reklama

Výběr článků

Načítám