Hlavní obsah

Akreditační komise podala trestní oznámení na Dobeše

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, jim

Akreditační komise podala trestní oznámení na ministra školství Josefa Dobeše kvůli jeho rozhodnutí prodloužit akreditaci plzeňským právům navzdory jejímu stanovisku. Podle informací Práva chce v nejbližších dnech vypracovat podnět pro Nejvyšší státní zastupitelství k žalobě ve veřejném zájmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Dvořáková

Článek

Podání trestního oznámení na Josefa Dobeše ve středu potvrdila šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Uvedla to s tím, že členové také v nejbližších dnech vypracují podnět pro Nejvyšší státní zastupitelství na podání žaloby na Dobeše ve veřejném zájmu.

Dobeš minulý pátek prodloužil magisterskému oboru plzeňské Fakulty právnické akreditaci do července 2016. Podle jeho slov mělo toto rozhodnutí mimo jiné "lidský rozměr", když při něm zohlednil osud 1800 studentů právnické fakulty. Podle komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem.

Proti jeho rozhodnutí se okamžitě zvedla vlna odporu. Trestní oznámení na Dobeše podal předseda Strany zelených Ondřej Liška a bývalý student plzeňských práv Martin Marek. Proti ministrovu rozhodnutí se postavili také zástupci ODS, TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám