Hlavní obsah

Vnitro by mohlo přijít až o 1,7 miliardy, Kalousek je chce zmrazit

Právo, tron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě horší, než všichni čekali. Zhruba tak vypadají vyhlídky policistů a hasičů na letošní rok a balík peněz, se kterým v něm budou muset vyjít. Vláda sice loni přisypala ministerstvu vnitra 900 miliónů, aby policie i hasičský záchranný sbor mohly letos vůbec přežít, jenže už po několika měsících chce ministerstvo financí resortu sebrat daleko víc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce vnitru zmrazit 1,7 miliardy korun, což jsou prostředky, se kterými by tento resort nemohl nakládat. Navíc v případě nepříznivého vývoje ekonomické situace o ně vnitro může definitivně přijít.

Konkrétní výše škrtu, o kterém se na chodbách policejního prezidia i generálního ředitelství hasičů potichu mluví jako o likvidačním, by měla být předmětem dnešního jednání vlády. Ta chce letos celkově napříč resorty vázat náklady ve výši více než 23 miliardy.

Kubice: Služby se škrty nesmějí dotknout

Jak by se neočekávaná mnohasetmiliónová díra v rozpočtu vnitra v případě jejího schválení projevila v praxi, nechtěl v úterý šéf resortu předjímat.

„Každopádně nechci dopustit, aby se kvůli tomu zavřelo byť jediné policejní obvodní oddělení. Úspory se nesmějí dotknout přímého výkonu služby,“ vzkázal Kubice po svém mluvčím Pavlu Novákovi. Problém ovšem je, že policisté i hasiči podle dřívějších vyjádření svých vedení balancují už teď na existenční hranici, kdy jsou v podstatě zastaveny veškeré investice a provozní náklady jsou osekané na minimum.

Navíc se oba sbory vzhledem k finančnímu výhledu kabinetu na příští dva roky připravují na ještě černější budoucnost, Právo už například informovalo o tom, že hasiči kvůli rozsáhlým úsporám počítají se zrušením dvou třetin současných stanic.

Kubice také minulý týden připustil, že kvůli vládou naordinované finanční dietě nebude možné nabírat nové policisty, jak to požadoval policejní prezident Petr Lessy. Ten nedávno prohlásil, že pro zajištění bezpečnosti by potřeboval přijmout zhruba 1500 lidí, což by resortní kasu přišlo na 700 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám