Hlavní obsah

Havlová chystá knihu o smutečních akcích po skonu Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Herečka Dagmar Havlová chystá knihu, která bude zachycovat smuteční akce po skonu jejího manžela Václava Havla. Havel zemřel 18. prosince. Česká mincovna na březen chystá vydání pamětní medaile.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vdova po Václavu Havlovi Dagmar přichází do katedrály svatého Víta v doprovodu šéfa protokolu na Pražském hradě Jindřicha Forejta.

Článek

Kniha o poslední cestě prezidenta by měla obsahovat především prostřednictvím fotografií popis piet, které se konaly od úmrtí do 4. ledna, kdy Havlová uložila urnu s popelem do rodinné hrobky. [celá zpráva]

V Česku po smrti Havla zavládl státní smutek. Jeho rakev byla vystavena nejdříve v Pražské křižovatce, pak byla v průvodu přenesena na Pražský hrad, kde se pak konal státní pohřeb v katedrále sv. Víta. V nejužším kruhu se s Havlem rozloučila rodina a přátelé ve strašnickém krematoriu. Na počest Havla se též konal večírek s koncertem v Lucerně. Po celém Česku lidé vyjadřovali na veřejnosti spontánně projevy soustrasti. [celá zpráva]

Smuteční průvod prochází PrahouVideo: Novinky

Tento měsíc chystá Česká mincovna ve spolupráci s Nadací Dagmar a Václava Havlových Vize 97 vydání pamětní medaile. Slavnostní ražby v Jablonci nad Nisou se 22. března, v den svých narozenin, zúčastní i Havlová. Výtěžkem z prodeje medailí, který se může vyšplhat až ke dvěma milionům korun, mincovna podpoří projekty nadace. Pamětní medaili je možné si rezervovat v České mincovně.

Po smrti Havla se začalo mimo jiné hovořit o přejmenování pražského ruzyňského letiště na letiště Václava Havla. Havlová podle svých stránek vyjádřila zklamání ze skutečnosti, že česká vláda dosud váhá s připojením jména jejího zesnulého manžela ke stávajícímu názvu letiště. V zahraničí podle ní nejsou výjimkou letiště nesoucí název po významných státnících, mezi které Václav Havel bezpochyby patří.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Václav Havel

Ve věku 75 let zemřel v neděli prezident, spisovatel a dramatik Václav Havel. Příčinou smrti bylo oběhové selhání, řekl jeho osobní lékař Tomáš Bouzek. Měl...

Výběr článků

Načítám