Hlavní obsah

Domy budou muset mít energetické štítky. Je to pitomost, přiznávají poslanci

• Aktualizováno

Štítky, které ukazují energetickou náročnost, lidé znají z domácích spotřebičů. V blízké době budou podobnými štítky opatřeny i domy. Takzvané "průkazy energetické náročnosti" by měly pomoci lidem, kteří plánují nákup či pronájem nemovitosti, odhadnout spotřebu energií. Normu, která vychází z evropské směrnice, podpořili v úterý v prvním čtení poslanci. Někteří přesto neskrývají své pochybnosti o potřebnosti nového nařízení.

Foto: Profimedia.cz

Každá budova by měla mít v budoucnu tzv. průkaz energetické náročnosti

Článek

Energetické štítky budou muset zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách nebo při jejich přestavbách a také při pronájmu nebo prodeji jednotlivých bytů.

Zavádění štítků na již existujících budovách bude postupné. Podle velikosti budov se budou označovat štítky v období od roku 2015 do roku 2019. Jak přesně budou štítky vypadat a jaké budou limity pro jednotlivé kategorie, určí až prováděcí předpis.

Kdybych vám měl říct diplomaticky, co si o té normě myslím, tak bych řekl, že je nadbytečná a že to je trochu pitomost
poslanec Milan Urban (ČSSD)

S energetickými štítky se nepočítá pro veškeré budovy. Štítek nebudou muset mít například rekreační objekty, průmyslové provozy, kulturní památky či kostely.

Systém štítků bude nabíhat postupně
Administrativní budovy i bytové domy s tzv. energeticky vztažnou plochou větší než 1500 metrů čtverečních přijdou na řadu jako první (2015). O dva roky (2017) později dopadne tato povinnost na budovy nad 1000 metrů a od roku 2019 na budovy do 1000 metrů čtverečních zákonem stanovené plochy.

Pokud majitel po přijetí normy kupujícímu či nájemci štítek s energetickou náročností nepředá, mohl by za to podle návrhu zaplatit až padesátitisícovou pokutu.

Rozpaky politiků i odborníků

Nad novelou v úterý vyjádřil rozpaky zpravodaj k novele a předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD). Poznamenal, že poslancům nezbývá nic jiného, než směrnici prosadit do českého právního řádu. "A kdybych vám měl říct diplomaticky, co si o té normě myslím, tak bych řekl, že je nadbytečná a že to je trochu pitomost," prohlásil od řečnického pultu. Od poslanců si za tato slova vysloužil potlesk.

Odborníci očekávají, že štítkování může přinést problémy například majitelům, kteří nemají ke svým nemovitostem všechnu stavební dokumentaci. Upozorňují také, že majitelé nemovitostí náklady na energetické označení zřejmě promítnou do nájmů či prodejních cen.

Na topení budou povinně měřiče

Novela ale přináší i další povinnosti, například povinnou instalaci měřičů tepla v bytech s ústředním topením, a to od 1. ledna 2014. Pokud majitel bytu neumožní instalaci tohoto měřiče nebo jeho kontrolu a údržbu, bude mu hrozit pokuta až 50 000 korun.

Jak řekl Pavel Jirásek z odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu, náklady na instalaci měřičů by měl nést majitel bytu nebo sdružení vlastníků, protože půjde o vybavení bytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám