Hlavní obsah

Ratha nazlobila "Jankovského modrá plechovka", čekal viagru či alkohol

– Praha
Novinky, jas

Poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath oživil v úterý Sněmovní kuloáry modrou plechovou krabicí s evropskými symboly, s jejímž obsahem seznámil nejprve novináře na tiskové konferenci a následně i poslance. V krabici, která mu přišla na hejtmanství, však nebyla ani viagra ani láhev alkoholu, jak se poslanec domníval, ale několik útlých brožur ministerstva pro místní rozvoj. Rath na tomto příkladu demonstroval, jak se v ČR nakládá s evropskými dotacemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD) s modrou krabicí od ministerstva pro místní rozvoj

Článek

Rath si neopomněl rýpnout, že ministr Kamil Jankovský (VV) je jednou z nejméně známých tváří kabinetu a podotkl, že díky brožuře, na níž je ministrova fotografie, se s ním mohl konečně seznámit, neboť ve Sněmovně jej vždy přehlédl.

"Jankovského modrá plechovka", jak poslanec krabici nazval, obsahovala k jeho překvapení hlavně vzduch. "Otevřel jsem plechovku, nevyskočil na mě pan ministr ani jeho duch, ale vzduch. Ta plechovka v sobě obsahuje hlavně velké množství vzduchu," dodal Rath před poslanci s tím, že by jej zajímalo, kolik za projekt ministerstvo zaplatilo.

Resort na svém webu uvádí, že bylo vyrobeno 2700 kusů prvního čísla tohoto newsletteru. "Celkové náklady na první čtyři vydání newsletteru činí 694 802 koruny," uvedlo ministerstvo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD David Rath s šéfem strany Bohuslavem Sobotkou

O potřebě debaty o účelnosti využívání evropských dotací se poslanec snažil přesvědčit i kolegy. Koaliční zákonodárci však jeho návrh na zařazení nového bodu smetli ze stolu stejně jako všechny další opoziční připomínky k rozšíření programu schůze.

ČSSD a KSČM proto nakonec pro schválení programu schůze nehlasovaly. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) k tomu řekl, že za takovéto situace "nemá schvalování celku smysl".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám