Hlavní obsah

Poslanci ČSSD zaveleli k třetímu pokusu shodit vládu

– Praha
Právo, jov

Poslanecký klub ČSSD v úterý oznámil, že podává žádost o svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase (ODS). Jednání o osudu kabinetu se uskuteční v průběhu příštího týdne. V tomto volebním období jde už o třetí pokus sociální demokracie vládu shodit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s předsedou poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem, který ukazuje archy s podpisy poslanců, kteří chtějí iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry

Článek

„Budeme se snažit o to, aby tento pokus byl úspěšný,“ řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Doplnil, že příslušnou žádost o svolání schůze Sněmovny k nedůvěře vládě podepsalo všech 55 poslanců strany.

Sociální demokracie původně počítala s tím, že se o osudu kabinetu bude rozhodovat příští týden v úterý nebo ve středu. Tejc ale odkázal na jednání grémia Sněmovny, kde podle něj šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS) sdělila, že není vázána žádnými lhůtami.

Tejc soudí, že Němcová svolá schůzi k nedůvěře na příští čtvrtek, kdy jsou interpelace na členy vlády. Tejc kvůli tomu předsedkyni Sněmovny obvinil z obstrukčního jednání a zneužití funkce ve prospěch ODS a vlády.

Topolánka svrhli až na pátý pokus

ČSSD přitom nemá šanci na úspěšné shození kabinetu, i když jí podpoří komunisté. Obě strany dají dohromady jen 81 hlasů. I kdyby se připojil některý z pětice nezařazených poslanců, vláda může zůstat v klidu.

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka malou naději jeho strany na úspěch komentoval slovy, že jeho strana vyvoláním hlasování o nedůvěře plní svou kontrolní roli. Poukázal také, že vládu Mirka Topolánka (ODS) se ČSSD podařilo shodit až na pátý pokus.

ČSSD v úterý také oznámila, že se její poslanci rozhodli předložit ústavní změnu zavádějící kontrasignaci prezidentských milostí premiérem nebo pověřeným členem vlády. „Je to snaha prosadit to, co jsme původně chtěli,“ odkázal místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek na fakt, že se ČSSD snažila prosadit toto opatření už při projednávání přímé volby hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám