Hlavní obsah

Veřejné zakázky v Praze jsou předražené až o 60 procent, ukazují posudky

Právo, Novinky, jas, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Některé zakázky, které v Praze zadával magistrátní odbor městského investora, jsou předraženy až o 60 procent. Odbor má na starosti zejména velké stavby, přičemž objem nyní vypsaných zakázek dosahuje 2,5 miliardy korun. Ušetřit by se tak dala až miliarda, oznámil v úterý náměstek pražského primátora Pavel Richter (TOP 09). Předražení podle něj vyplývá z magistrátních posudků.

Foto: Profimedia.cz

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí v Praze

Článek

Kontrola zjistila například předražení tří staveb vodovodní a kanalizační sítě za 360 miliónů korun. Většinu vypsaných zakázek město zřejmě zruší.

"Zjištění, která byla v posudcích, jsou pro mě katastrofálním zklamáním. Jsou zde chyby, které nelze považovat za marginální. Vypadá to, že zde jde o systémové předražování veřejných zakázek, jež nemohu tolerovat," uvedl Richter.

Takovéto zakázky nepodepíšeme, tvrdí náměstci

Zakázky nejsou příliš staré, podle náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) pocházejí z let 2009 a 2010. Richter je zrušil, u dalších zkoumá, zda lze vypovědět podepsané smlouvy. Namátkou se kontrolovaly tři zakázky z asi dvaceti. „Nečekali jsme, že bude všechno růžové, ale zjištění byla pro nás frustrující,“ řekl Richter.

Podle Hudečka mohou padnout trestní oznámení. „Škoda hlavnímu městu ještě nenastala. Je to ve fázi nevyhlášeného vítěze výběrového řízení,“ uvedl Richter. Podepsané smlouvy nelze jen tak vypovědět, náměstci ovšem odmítají zakázky podepsat.

Z 360 miliónů lze ušetřit 132 miliónů

Odbor městského investora si nechal vypracovat posudky na trojici projektů výstavby a modernizace vodovodní a kanalizační sítě v Radotíně, Velké Chuchli a Stodůlkách. Celková nabídková cena je zhruba 360 miliónů korun. V posudcích je uvedeno, že při korektním zpracování by měla být zhruba o 132 miliónů korun nižší.

Dalšího snížení ceny by bylo možné dosáhnout na základě elektronické aukce. Náměstek upozornil, že v projektu jsou například vykazovány práce, které jsou "zcela nelogické a uměle tak prodražují stavbu".

Pokud by byly veškeré zakázky, které jsou v současnosti vypsány, předraženy jako zmiňovaná modernizace vodovodu, mohlo by město z celkového objemu 2,5 miliard korun miliardu ušetřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám