Hlavní obsah

Kalousek navrhuje sloučit radu pro vysílání s ministerstvem kultury

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přišel v rámci šetření s návrhem pro vládu sloučit Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) s ministerstvem kultury, které řídí jeho stranická kolegyně Alena Hanáková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek v pořadu Partie

Článek

Kalousek spočítal, že by ušetřil 40 miliónů korun. Členy rady plán pobouřil. Podle její předsedkyně Kateřiny Kalistové hrozí, že bude Česko vyloučeno z platformy regulátorů televizního vysílání.

„Ztratili bychom punc nezávislosti. V Evropě se něco podobného stalo zatím jen jednou a bylo z toho poměrně velké pozdvižení. Velmi teoreticky by se dalo říct, že by pak hrozila politicky motivovaná kontrola televizního a rozhlasového vysílání,“ uvedla Kalistová.

Proti návrhu se postavila i místopředsedkyně senátní komise pro sdělovací prostředky Alena Gajdůšková (ČSSD): „RRTV je nezávislý správní orgán podle mezinárodních pravidel a je jedním z charakteristických znaků, respektive podmínek právního státu ve vztahu k ochraně nezávislosti médií,“ uvedla. Kalouskův návrh podle ní útočí na svobodu slova a nezávislost médií v ČR.

RRTV má rozpočet 54 miliónů

Dvanáctičlenná rada měla loni rozpočet 54 miliónů korun, z toho na mzdy šlo 32 miliónů korun. Rada má kromě radních zhruba třicet zaměstnanců. RRTV mj. upozorňuje provozovatele rozhlasového a televizního vysílání na porušení zákonů a předpisů, zabývá se udělováním licencí a vede evidenci provozovatelů vysílání. Její členy jmenuje a odvolává premiér na návrh Sněmovny.

S podobným plánem sloučení přišel na podzim roku 2008 senátor ODS Jiří Oberfalzer. RRTV hodlal spojit s Českým telekomunikačním úřadem. Návrh neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám