Hlavní obsah

Nejdražší zlatá mince světa je k vidění v Praze

Praha

Národní pokladnice ve spolupráci s Národním muzeem představila unikátní zlatou minci Double Eagle – legendu americké měny, která je vládou Spojených států amerických považována za národní poklad. Tato jedinečná dvacetidolarová zlatá mince z roku 1933 v hodnotě téměř 8 miliónů dolarů (cca 144,5 mil. korun) je vůbec nejdražší zlatou mincí na světě.

V Praze je vystavena vzácná mince Double EagleVideo: Novinky

 
Článek

Mince je vůbec poprvé v historii v Evropě. Výstava v Národním muzeu je součástí evropského turné, během něhož mince poputuje do sedmi hlavních evropských měst: Londýna, Dublinu, Bruselu, Prahy, Varšavy, Osla a Helsinek.

"Je to také poprvé, kdy je Double Eagle z r. 1933 vystavován v Evropě. Jedná se o neuvěřitelně vzrušující událost. Double Eagle z r. 1933 je nesmírně hodnotná a také skutečně krásná mince," říká Libor Veselý, ředitel Národní pokladnice.

Mince je zajímavá především svou historií. V roce 1933 jí bylo vyraženo několik set tisíc kusů. Do oběhu se ale nedostaly. Prezident Franklin Roosevelt rozhodl, že budou roztaveny na zlato, a to půjde do národních rezerv USA. Třináct mincí se ale "zachránilo", po části z nich pátrala dokonce tajná služba. Postupně se mince objevily a dnes jsou nesmírně cenné.

Zastávka evropského turné v České republice potrvá pouhé dva dny. Výstava "Nejdražší zlatá mince světa - legendární Double Eagle z r. 1933 a jeho historie" bude pro veřejnost otevřena v Nové budově Národního muzea v pondělí 12. března od 13 do 18 hodin a v úterý 13. března od 10 do 20 hodin. Národní muzeum tak v úterý prodlouží otevírací dobu Nové budovy Národního muzea, aby vyšlo vstříc předpokládanému zájmu návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám