Hlavní obsah

Fico Čechy kvůli postoji k paktu EU kritizovat nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Fico, který se stranou Smer vyhrál v sobotu slovenské parlamentní volby, respektuje postoj české vlády nepřipojit se zatím k paktu rozpočtové odpovědnosti. České "ne" naopak před časem kritizovala končící premiérka Iveta Radičová.

Foto: Petr Josek , Reuters

Robert Fico

Článek

Fico v neděli v České televizi uvedl, že mu nepřísluší komentovat postoj české vlády, byť dodal, že Slovensko jako člen eurozóny se na celou problematiku může dívat jinak.

"Vždy jsem plně respektoval vnitřní věci České republiky, nepatří mi komentovat tyto otázky," uvedl Fico

Radičová počátkem března obvinila Česko z toho, že se nechová jako "čestný a rovný chlap", když se odmítá připojit k paktu rozpočtové kázně EU s ohledem na předchozí úsilí patřit plně do evropských struktur. Český premiér Petr Nečas k tomu řekl, že český premiér a vláda nikdy neradili Slovensku, co dělat. [celá zpráva]

Jsme dál klíčovými partnery, potvrdili Nečas i Fico

Fico, jehož strana získala v sobotních parlamentních volbách většinu křesel, věří, že jako nový slovenský premiér bude mít s českým předsedou vlády znovu přátelské vztahy bez ohledu na rozdílnou politickou orientaci. Fico rovněž potvrdil, že jeho první zahraniční cesta zamíří jako již tradičně do Prahy.

Nečas potvrdil, že vlády obou zemí spolu vždy dobře spolupracovaly. "Slovensko nadále představuje klíčového spojence a partnera, skutečně bratrskou zemi pro Českou republiku," uvedl Nečas.

Podle něj bude možné navázat na chystaný projekt mezivládních konzultací ke klíčovým tématům. Jako příklady uvedl ochranu životního prostředí, zemědělství, turistiku, rozvoj průmyslu nebo energetiku.

Ficovi sociální demokraté získali ve volbách nadpoloviční většinu křesel ve slovenském parlamentu, budou tak moci sestavit jednobarevnou vládu. Fico označil za velmi málo pravděpodobné, že by jeho strana šla do koalice s některou z pravicových stran, které se dostaly do Národní rady. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Fico je připravený sestavit vládu

Vítěz slovenských voleb, strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica, je připraven sestavit vládu v nejbližším možném čase. „Prvním krokem bude pozvání...

Výběr článků

Načítám