Hlavní obsah

Slovenské volby jsou poučením i pro naši vládu, míní Sobotka i Schwarzenberg

Právo, Novinky, ČTK, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výsledky slovenských voleb jsou poučením i pro českou vládu. Myslí si to předsedové ČSSD a TOP 09 Bohuslav Sobotka a Karel Schwarzenberg. Zatímco Sobotka má za to, že slovenští voliči odmítli politiku pravice, Schwarzenberg míní, že lidem vadila zejména politika spojená s možnou korupcí. Téma k poučení hledá ve výsledcích i vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

"Ze slovenských voleb bychom si měli vzít poučení. Rozumná pravicová politika, je-li doprovázena korupcí a skandály, nemá šanci u voličů na úspěch," sdělil na ministr zahraničí Schwarzenberg prostřednictvím mluvčího svého úřadu.

Jakou námět k poučení vnímá výsledek voleb i vicepremiérka Peake. "Když se vláda zaměřuje jen na vnitřní boje, místo prezentace a vysvětlování vlastních kroků a úspěchů, tak končí prohrou všech zúčastněných v následujících volbách. Máme ještě čas se z toho poučit," dodala.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v Otázkách Václava Moravce uvedl, že podobný výsledek slovenských voleb předpokládal a nepovažuje jej za překvapivý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka v pořadu Partie

Předseda ČSSD uvedl, že výsledky slovenských voleb by si měl velmi dobře prostudovat právě premiér Nečas, který prosazuje reformy v podobě zvyšování DPH, privatizace důchodů i veřejných služeb podobně jako končící slovenské pravicové vládní strany. Ficovo vítězství vnímá Sobotka jako signál dalšího směřování společnosti ve střední Evropě.

"Pro všechny občany v EU je pak důležitý fakt, že v rámci unie bude sestavena další vláda prosazující sociálnědemokratické programové hodnoty," uvedl.

ČSSD na takový výsledek nedosáhne, tvrdí KSČM

„Voliči ocenili SMER jako jednotnou stranu s jasným lídrem a dlouhodobě neměnnými postoji. Právě tato zásadovost přinesla SMERu úspěch,“ uvedla místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá. Vostrá je přesvědčena, že soc. dem. takového výsledku v parlamentních volbách nedosáhne.

„ČSSD je rozdělena na tři frakce - Sobotkovu, Dienstbierovu a Haškovu - které válčí mezi sebou a zapomínají na občany,“ sdělila Vostrá s odkazem na zahrnutí poplatku za stravu v nemocnici do programu ČSSD.

Ficova strana Směr-SD dosáhla historického úspěchu, když se ziskem 44,41 procenta hlasů bude mít ve 150členné slovenské Národní radě 83 křesel. K ústavní většině jí chybí sedm hlasů. Poprvé od svržení komunismu v roce 1989 ovládne parlament v zemi jedna strana. Hlasovat přišlo téměř 60 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám