Hlavní obsah

Přehrady si chystají rezervy na další vlnu tání

Pokles teplot zbrzdil tání sněhu na horách, příští týden však už mají teploměry šplhat nahoru, až k 15 stupňům. Přehrady v Česku jsou však na druhou vlnu přísunu vody z hor podle vodohospodářů připraveny.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Přehrada Hracholusky

Článek

„Kvůli tání jsme ale zvýšili odtok z lipenské přehrady na třicet kubíků za sekundu a nyní hladina mírně klesá,“ sdělil Právu Petr Hovorka, dispečer Povodí Vltavy. Dále zmínil, že se dá očekávat další vzestup hladiny s očekávaným oteplením po neděli.

„Na Lipně je ale stále dostatečná zásoba volného prostoru pro 70 miliónů kubíků vody. V roce 2006 jej bylo sice v této době ještě více, ale tehdy bylo více také sněhu na Šumavě,“ doplnil Hovorka s tím, že přehradní jezero je stále pod dvaceticentimetrovým ledem.

V Plzeňském kraji vodohospodáři drží rezervní prostor už jen na přehradě nad šumavským Nýrskem. V úterý zde hladina dosahovala kóty zhruba 519 metrů nad mořem, před týdnem byla o necelých deset centimetrů níž.

„Do běžné letní hladiny zbývají ještě přibližně tři metry. To je dostatečně velký prostor, aby přehrada zachytila i s rezervou tání v této části Šumavy,“ řekl Právu Petr Vicenda, dispečer plzeňské pobočky Povodí Vltavy.

Před šesti lety byl sníh i v nížinách

Srovnávat s rokem 2006 se podle Vicendy nedá. „Bylo to o řád někde jinde. Tehdy leželo v nížinách čtyřikrát až pětkrát více sněhu než tuto zimu a na Šumavě ho bylo zhruba dvojnásobně,“ připomněl Vicenda.

To potvrzuje i Martin Cidlinský z Povodní Ohře. „Letošní jaro je nesrovnatelné s minulými lety, včetně loňska, kdy touto dobou ležel sníh nejen v horách, ale také v nižších polohách, bylo ho nejméně dvakrát tolik,“ řekl ­Právu.

Nejnaplněnější vodní nádrží ve východních Čechách je přehrada v Seči na Chrudimce. 

Ostatní přehrady zatím mají podle dispečinku Labe dostatečné rezervy, stejně jako v minulých letech začátkem března. Velké rezervy pro jarní tání si vytváří přehrada Les Království na Labi u Dvora Králové. Hladina je v současnosti 14 metrů pod korunou hráze, přestože se v posledních dnech snižuje odtok.

Ve sněhu je letos hodně vody, říká klimatolog

Podle klimatologa Rudolfa Kovaříka ze stanice v Šindelové v Krušných horách je ale sníh na horách plný vody. „V Šindelové je ve dvaceti pěti centimetrech sněhu 64 litrů vody na metru čtverečním,“ uvedl Kovařík, podle kterého je běžná vodní hodnota sněhu poloviční.

„Ve vyšších polohách jsem naměřil v 61 cm 148 litrů vody na metr čtvereční, což je asi o třicet procent více, než je průměr,“ pokračoval Kovařík, podle kterého informace o hladině vody jsou předávány hrázným.

„Oni pak díky tomu vědí, kolik mají z vodních nádrží upouštět,“ uvedl klimatolog.

Rok 2006 by se neměl opakovat

„Přehrady se opravdu plní zvolna,“ potvrdil Právu mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Doplnil, že sníh už je jen v polohách nad 700 metrů. Nyní je přehrada Morávka naplněna asi ze 70 procent, Žermanice ze 72 a Šance jen z 57 procent. „Ostatní, tedy Kružberk, Těrlicko a Slezská Harta, tak z 90 procent,“ řekl.

„Podle toho, jak rychle bude tát, bychom eventuálně něco vypustili, jinak se to nechá tak,“ řekl Vlček.

V živé paměti lidí je ještě jaro 2006, kdy rychlé tání spojené s deštivým počasím vyhnalo vodu především z toků v povodí Dyje, Lužnice, Vltavy, Sázavy, Labe, Jizery a Moravy.

Vodohospodáři jsou však přesvědčeni, že něco takového letos nehrozí. „Neradi vydáváme jednoznačné rezultáty, protože to jednoduše nejde. Ovšem letos je k nám počasí příznivé. Značná část vody ze sněhu už odtekla a současné teploty nad nulou přes den a noční mrazy, kdy se tání zastavuje, dávají velký předpoklad k tomu, že by se neměly jarní povodně v takové podobě, jako byly v roce 2006 či 2010, opakovat,“ dává naději lidem kolem řek a potoků Veronika Slámová z Povodí Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám