Hlavní obsah

ČSSD prolomila tabu, je pro poplatek 60 korun za den v nemocnici

Právo, jov
Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor ČSSD, nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, na svém sobotním jednání v pražském hotelu Olšanka kývnul na zahrnutí poplatku za stravu v nemocnici ve výši 60 korun denně do střednědobého programu. Podle představy soc. dem. by se hradil maximálně 30 dnů v roce. Ostatní zdravotnické poplatky chce ČSSD zrušit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po stranickém rokování uvedl, že jeho strana chce zrušit všechny poplatky s výjimkou toho za stravu v nemocnici. Nyní platba za pobyt ve špitále přijde na 100 korun denně, soc. dem. prosazuje 60 korun hrazených maximálně 30 dnů.

Soc. dem. dlouho se zařazením nemocničního poplatku do svého programu otálela. Původně plánovala, že návrh schválí na programové konferenci, která se konala loni listopadu. V prosinci pak ústřední výkonný výbor přesunul rozhodování v této věci právě na své březnové jednání.

Škromach je zklamaný

Návrh na šedesátikorunový poplatek pochází z dílny stínového ministra zdravotnictví za soc. dem. Davida Ratha, který nápad zahrnul do rezortního programového dokumentu. Proti zahrnutí poplatku do programu se už loni v listopadu postavil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Požadoval, aby v programu strany nefiguroval.

Škromach je rozhodnutím zahrnout poplatek do programu zklamaný. „Jsem hluboce zklamaný, protože to považuji za úkrok soc. dem. doprava,“ řekl v sobotu Právu. Navíc Škromach varoval, že posvěcením platby za stravu v nemocnici se otevírají dveře dalším poplatkům do budoucna.

Hlasování o nedůvěře do 14 dní

Ústřední výkonný výbor soc. dem. také podpořil, stejně jako v pátek stranické předsednictvo, vyvolání hlasování o nedůvěře kabinetu Petra Nečase (ODS). „Není žádný důvod dále otálet s hlasováním o nedůvěře vládě,“ řekl Sobotka.

Poslanci soc. dem. podle svého šéfa Jeronýma Tejce žádost o svolání schůze Sněmovny, na které se oranžoví pokusí shodit kabinet, podají v úterý. O týden později by pak měli zákonodárci o osudu vlády rozhodovat.

Soc. dem. se věnovala i přímé volbě prezidenta. Ve straně se nyní rozbíhá debata nad dvěma možnými kandidáty, ekonomem Janem Švejnarem a místopředsedou soc. dem. Jiřím Dienstbierem. Možné uchazeče o Hrad vybraly špičky ČSSD. Poslanec Jaroslav Foldyna navzdory tomu podporuje prezidentskou kandidaturu expředsedy soc. dem. Miloše Zemana. Nyní se k němu přidal senátor Vladimír Dryml. „Má samozřejmě právo zde vyjádřit svůj názor,“ komentoval to Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám