Hlavní obsah

Klaus do EU? To by se z něj stal na stará kolena masochista, říká Ladislav Jakl

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl v rozhovoru pro Právo komentoval nejrůznější spekulace, co by mohl Václav Klaus po odchodu z funkce dělat. Řekl také, že s blížící se přímou volbou prezidenta budou lidé nejvíce skloňovat úplně jiná jména, než o jakých se nyní mluví nejčastěji.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Článek

Pane tajemníku, politikou a médii nejvíce hýbe soud se šéfem poslanců VV Vítem Bártou a véčkařským odpadlíkem Jaroslavem Škárkou. Prezident Václav Klaus mluvil o absurdní reality show, která ničí politický systém. Jak případ vnímáte vy?

Když prezidentův výrok zazněl, tak jsem u toho nebyl, ale nemyslím si, že by tím myslel proces sám. Ten asi probíhá, jak probíhat musí za daných okolností. Je dost možné, že tím myslel mediální divadlo. A to za velký jarmark považuji i já. A roli mnoha médií v této kauze nepovažuji za čestnou.

Proč?

Některé redakce na mě působí i dojmem, že dělat noviny je pro ně jen vedlejší činností a tou hlavní je hrát to s někým a hrát to proti někomu. Z těch novin to přímo čiší a zrovna na půdorysu této kauzy velmi názorně a zjevně.

Nekřivdíte nám novinářům? Je přece logické očekávat takový zájem, když jde o tuto politickou kauzu.

Já zájem nikomu nevyčítám. Já vyčítám nekorektní a zaujatý, a to do očí bijící způsob informování o této věci. Jinak sama o sobě mě nějak moc nezajímá a nebaví.

Klaus má s Bártou dobré vztahy. Dovedl byste si představit, že v případě, že by Bárta byl odsouzen, by ho prezident omilostnil? Sám jste nedávno udělování milostí hájil slovy, že jde o subjektivní věc.

To je zvláštní, kolik novinářů mě zkouší z mé představivosti. Ano, moje představivost je veliká. Umím si představit různé věci, ale nevím, jak je to pro vás důležité − informace o mé představivosti.

Spíše je důležitá představa, zda by obecně prezident mohl vůbec omilostnit jakéhokoli odsouzeného politika…

Nevím. A spekulovat na to téma mě nijak nemotivuje. Fakt ne.

A je to reálná, nebo naprosto absurdní představa?

Vůbec nemám motivaci dávat té představě nějaká hodnotící znaménka.

Myslíte, že Klaus v politice zůstane? Případně v jaké formě?

Asi vás to překvapí, ale na toto téma jsem na Hradě nikdy neslyšel ani jednu větu, zatímco média tato myšlenka nepochybně trápí a vede k různým divokým spekulacím, které vaří z vody. Rok je hodně dlouhá doba. Myslím si, že pro odpůrce Václava Klause je to nejhorší, že začínají své odpočítávání, protože se jim to ještě hezky prodlouží a bude se jim to zdát nesnesitelně dlouho.

V roce 2014 budou volby do Evropského parlamentu, prezident by mohl svými názory oslovit řadu lidí, mohla by mu nahrávat protiunijní atmosféra. Je zcela nereálné. že by se Klaus pokusil reformovat EU zevnitř jako europoslanec?

Žádnou takovou úvahu jsem ani od prezidenta, ani tady v okolí nikdy neslyšel. A za sebe k tomu dodávám, že si to umím představit jedině za předpokladu, že by se z Václava Klause na stará kolena stal masochista. Člověk, který vejde do těch budov, musí dostat kopřivku jen z té atmosféry, která tam panuje. Normální člověk tam musí buď onemocnět, zblbnout nebo utéct.

Ale s tím, že Klaus zůstane politicky aktivní, počítáte.

Nevím, jestli slovo politicky je úplně správné. Obratem politicky aktivní chápeme účast velmi úzce, jako zapojení se do politické soutěže. Určitě bych používal obecnějšího výrazu společensky aktivní. To jsem přesvědčen, že určitě bude. Bude studovat, přemýšlet, publikovat, veřejně vystupovat, mluvit, podporovat myšlenky, které považuje za správné, kritizovat, co si podle jeho přesvědčení kritiku zaslouží.

Na konci února prezident založil se svými syny Institut Václava Klause. Bude tedy společenské dění glosovat z této pozice?

To, že pan prezident hodlá po skončení mandátu mimo jiné soustředit svou pozornost na nějaký think tank, říká mnoho let. V tom není žádný obrat. To, čemu vy říkáte založení, je registrace, jeden z nutných právních úkonů, které je třeba udělat, aby to, co je dnes Centrem pro ekonomiku a politiku (CEP), se po skončení prezidentského mandátu transformovalo v instituci, která bude mít větší váhu, bude aktivnější.

Zatímco dnes Centru pro ekonomiku a politiku věnuje pan prezident tak pět procent své energie a svého „úvazku“, tak procento nepochybně stoupne, když už nebude mít povinnosti prezidenta republiky.

Projekt prezidentské knihovny tu jeden je. Jak se bude Institut Václava Klause lišit od Knihovny Václava Havla kromě ideologického základu?

Tím, že se dá očekávat, že bude skutečně fungovat.

Máte představu, co budete dělat po odchodu z Hradu? Je vaše budoucnost také spjata s Klausovým institutem?

Souvisí to velmi úzce s mým naturelem. Já jsem si nikdy v životě svou kariéru neplánoval, nebudoval, nikdy jsem o ní dopředu nějak konstruktivisticky nepřemýšlel. Jenom jsem vždycky věděl, že chci dělat, čemu věřím, co mám rád, říkat, co si myslím a o čem jsem přesvědčen. To určitě budu, a kam mě toto zavede dál, vůbec nevím. V tomto jsem docela fatalistou.

Václav Klaus mi nějakou formu angažmá v této instituci nabídl, proto jsem také uveden mezi zakladateli. Já jsem to přijal, ale jak velkou roli to v mém příštím životě bude hrát, jestli okrajovou, nebo hlavní, to teď vůbec ještě nevím. Upřímně řečeno chuť zkusit něco jiného docela mám.

Budeme se divit o Vánocích, o jakých jménech (coby kandidátech na prezidenta) se bude bavit česká společnost nejvíc.

Co by to mělo být? Chtěl byste se vrátit zase k hudbě?

Rád bych měl na hudbu víc času a možná budu vařit pivo a možná něco úplně jiného.

Pojďme k budoucnosti prezidentského úřadu – myslíte si, že by Václav Klaus měl ještě před svým odchodem z Hradu ukázat na nějakého svého nástupce?

Těžko říct. Do nás se teď média snaží pěkně nabiflovat určitý vybraný okruh kandidátů. Vytvářejí v nás tím mylné zdání, že to budou oni, kdo budou hlavními favority prezidentských voleb skoro za rok. Nebudou. Jsem si naprosto jist, že to budou jména úplně jiná.

Tedy ani jedno ze jmen, která se objevila? Jan ­Fi­scher, Karel Schwarzenberg, Miroslava Němcová, Miloš Zeman, Tomio Okamura…

Myslím si, že mezi největšími favority budou jména úplně jiná a že se ti, kteří dostrkali přímou volbu prezidenta až k její, zdá se opravdu skutečné, realizaci, se ještě hodně budou divit.

Říkáte, že ta jména neznáte, ale přesto jste si jistý, že to budou jména jiná. Co vám dává tu jistotu?

Jistotu mi dává logika. Logika a bližší pohled na to, co přímá volba umí a udělá se společností. Co udělá reklama, co udělají velké peníze, co udělají silné vlivové a zájmové skupiny. Myslím si, že všichni, kdo si myslí, že půjde všechno tak, jak se nám teď jeví z médií, jsou hodně naivní.

Co Miloš Zeman? Objevila se spekulace, že by prezident mohl podpořit právě Zemana.

Mě opravdu tyto spekulace z vody nebaví. Nejsou opřeny vůbec o nic a hlavně skutečně říkám − budeme se divit o Vánocích, o jakých jménech se bude bavit česká společnost nejvíc.

Celý rozhovor s Ladislavem Jaklem si můžete přečíst v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám