Hlavní obsah

ČSSD chce vyvolat už třetí hlasování o nedůvěře vládě

Právo, jov

Předsednictvo soc. dem. na svém pátečním rokování v Lidovém domě podpořilo záměr vyvolat v pořadí už třetí hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase (ODS). Širší vedení soc. dem. také kývlo na přeregistraci členské základny v organizaci v Teplicích. Uskuteční se v průběhu března.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Podle lídra soc. dem. Bohuslava Sobotky požádalo předsednictvo poslance ČSSD, aby co nejdříve dokončili sběr podpisů pod žádost o svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které se bude hlasovat o nedůvěře vládě. I s podporou komunistů ovšem nemá ČSSD šanci na úspěch, obě strany dají dohromady jen 81 hlasů.

Sobotka doplnil, že dalším argumentem pro pokus shodit vládu je soudní řízení s šéfem poslanců VV Vítem Bártou a bývalým prvním místopředsedou nejmenší vládní strany Jaroslavem Škárkou.

Požadavek na prověrku členů teplické organizace loni v listopadu vzneslo vedení ústecké krajské ČSSD. Teplickou soc. dem. do loňského října vedl Petr Benda, přítel expředsedy soc. dem. Jiřího Paroubka.

Přeregistraci obvodní organizace ČSSD v Praze 9, kterou zmítá úplatkářský skandál, pak nyní posoudí stranická ústřední kontrolní komise. ČSSD také odstartovala vnitrostranickou diskusi k navrženým kandidátům na post prezidenta.

Politické grémium soc. dem. před časem vybralo ekonoma Jana Švejnara a místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera. Sobotka předpokládá, že na přelomu května a června ústřední výkonný výbor soc. dem. definitivně vybere kandidáta, který bude v přímé volbě hlavy státu hájit stranické barvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám