Hlavní obsah

Pro ministra Vondru hledali v Prostějově kuřárnu, chystali i popelník

Právo, jr
Prostějov

Zcela výjimečnou starost měli ve čtvrtek na prostějovské radnici. V historické budově, kde od jejího postavení v roce 1914 platí zákaz kouření, se hledal kuřácký salón pro ministra obrany Alexandra Vondru.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Počasí při ocenění vojáků Alexandru Vondrovi příliš nepřálo.

Článek

Ministr do Prostějova přijel dekorovat vojáky 8. jednotky provinčního rekonstrukčního týmu, kteří se v únoru vrátili po půlročním působení z Afghánistánu.

„Ano, ráno se něco takového říkalo, tak jsem souhlasil, aby si pan ministr případně zapálil v mé kanceláři. Ani nevím, jestli tam byl, já jsem mimo město,“ zdráhavě připustil místostarosta Prostějova Jiří Pospíšil (ODS). Podle úředníků se pro Vondru na radnici chystal i popelník.

Ministr do Prostějova přiletěl vrtulníkem. Do centra města, kde v nepříjemném sněžení stálo před generály v pozoru na tři sta vojáků, přijel Vondra hodinu před polednem autem. V kabátu, v rozepnuté košili bez kravaty udělil vyznamenání. „Úkol byl splněn. Vítejte doma,“ řekl třem stovkám vojáků.

Do kuřárny ani do radnice pak ani nevstoupil a odcestoval

Vondra: Ještě rok práce

Jádro jednotky tvořili průzkumníci z Prostějova. Vojáci zajišťovali bezpečnost civilním expertům i výcvik afghánských bezpečnostních sil. Dostávali se do přestřelek, vyzkoušeli si i úder na nepřátelské odstřelovače.

Foto: Armáda ČR

Rotný Michal Novotný

Jeden z vojáků, Michal Novotný, byl vyznamenán americkou bronzovou hvězdou za záchranu života svého amerického kolegy, který byl těžce zraněn. [celá zpráva]

Vondra uvedl, že provinčnímu rekonstrukčnímu týmu zbývá v Afghánistánu ještě rok práce.

„Pak bude čas převelet zbývající síly do výcviku zejména afghánské policie a armády. Zájem je, aby v roce 2014 Afghánistán dokázal ovládat zemi a zajišťovat v ní bezpečnost vlastními silami,“ dodal Vondra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám