Hlavní obsah

Student rozladil Klause dotazem, kolik zaplatil za svá studia

Právo, jim
Praha

Jeden ze studentů České zemědělské univerzity (ČZU) ve čtvrtek rozhořčil prezidenta Václava Klause, když se jej v diskuzi, která následovala po Klausově přednášce, zeptal, kolik sám za svá studia zaplatil. Klaus předem avizoval, že se otázkám týkajících se školské reformy a zavedení školného nevyhýbá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus při přednášce na České zemědělské univerzitě

Článek

Student sice za svou otázku sklidil potlesk a pobavil publikum, méně však hlavu státu, podle níž to byl dotaz nedůstojný. V sále však byli i studenti, kteří školné podporují.

„Předpokládal jsem, že se bavíme vážně a dobře víte, že jsem studoval v letech 1958 až 1963 a žádné školné tehdy samozřejmě neexistovalo. Takže myšlenka, že bych šel zaplatit panu školníkovi nebo panu vrátnému na VŠE, je nejen dětinská, ale i hloupá. Musím to takhle výstředně říci, nezlobte se,“ ohradil se zamračený Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus během přednášky

Prezident na ČZU přednášel o tématu své knihy „Evropská integrace bez iluzí“. Přednášku si přišly poslechnout stovky studentů.

V diskuzi pak prezident rozváděl své názory týkající se EU, ale také vyložil svůj postoj ke školnému. Podle něj je vysokoškolské vzdělání soukromým statkem, jehož využijí studenti jen sami pro sebe, a proto by si za něj měli platit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám