Hlavní obsah

Po zamračeném víkendu bude jarní týden

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli první polovina tohoto týdne se nesla ve znamení chladnějších, ale slunečných dní, ve čtvrtek se obloha nad Českem zatáhla a zpoza hradby mraků by se neměla ukázat až do pondělí. Od úterka se ale nebe projasní a teploty se vyšplhají až k 15 stupňům Celsia. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu nás tak čeká skutečné předjaří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celý čtvrteční den by mělo na většině území Česka převládat oblačno až zataženo se smíšenými srážkami. Ty budou od vyšších poloh přecházet ve sněžení, na Moravě a ve Slezsku přechodně nasněží i v nížinách. Ve vyšších polohách přitom připadne až pět centimetrů nového sněhu, na horách až kolem deseti centimetrů.

„Oproti předchozím dnům tohoto týdne se také ochladí,“ varovala Honsová. Odpolední teploty by podle ní měly vystoupit k dvěma až šesti stupňům Celsia. Ve večerních hodinách klesne teplota vzduchu pod bod mrazu a hrozí proto tvorba náledí.

Páteční ranní teploty se budou pohybovat mezi -1 až 5 stupni Celsia. Zpočátku dne by mělo ještě převládat oblačno, na Moravě a ve Slezsku ojediněle se sněžením. Během dne by pak mělo postupně docházet k ubývání oblačnosti až na polojasno.

Víkend přinese podle Honsové oteplení. Sobotní odpolední teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 stupni, ráno mezi -2 a 2 stupni Celsia. „Mělo by být oblačno až polojasno s občasnými přeháňkami, které budou v horských oblastech sněhové. Sněžit už by mělo jen na horách,“ upřesnila meteoroložka.

V úterý se obloha projasní a oteplí se

Nedělní ranní teploty se budou pohybovat v rozmezí od -1 do 3 stupňů, přes den pak mezi 5 až 9 stupni Celsia. Obloha bude oblačná až polojasná, občasné srážky by i v horských oblastech měly být pouze dešťové.

Pondělní počasí by podle Honsové nemělo být příliš odlišné od toho nedělního. Teploty by se měly pohybovat mezi 8 až 12 stupni Celsia. Naopak úterý už by mělo přinést výrazné změny.

„Od úterý to vypadá na polojasnou oblohu s odpoledními teplotami do 15 stupňů Celsia,“ uvedla Honsová s tím, že z numerických modelů vychází zhruba 75procentní jistota, že by příští týden měly přijít příjemné jarní dny s 15 stupni v odpoledních maximech a polojasnou oblohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám