Hlavní obsah

Soudce udivila hromadná ztráta paměti véčkařů

Právo, Novinky, val, rav, jfk, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek pokračuje soudní maraton v kauze údajné úplatkářské aféry uvnitř strany Věci veřejné. Jaroslav Škárka předložil soudu nahrávku, která pochází ze dne, kdy mu Bárta předal obálku. Záznam však samotné předání peněz nezachycuje. Nahrávka má pouze znevěrohodnit výpověď Michala Babáka, který tvrdil, že byl krátce před tím u Bárty. Při odpoledním přelíčení se soudce podivil, že svědci vesměs trpí ztrátou paměti, neboť si nepamatují okolnosti Bártovy nabídky finanční pomoci.

Soud zatím Škárkovu nahrávku odložilVideo: Novinky

 
Článek

16:33 - On-line přenos z jednání soudu končí. Děkujeme za pozornost.

16:25 - Šlechtovým výslechem skončilo čtvrteční jednání soudu. Ten bude pokračovat v pátek ráno. Na pořadu budou výslechy dalších svědků. Bude mezi nimi i ministr dopravy Pavel Dobeš a několik zaměstnanců společnosti ABL.

Ten flash disk pošlu kriminalistickému ústavu na analýzu. Ta by se měla týkat toho, zda se dá zmíněný záznam vyčistit, co v něm vlastně je a jestli s ním bylo nějak manipulováno
soudce Jan Šott o nahrávce Jaroslava Škárky

Předseda senátu Jan Šott na dotaz Práva řekl, že právě i kvůli nahrávce, kterou ve čtvrtek obdržel od Jaroslava Škárky pokračování soudu odročil až na počátek dubna.

„Ten flash disk pošlu kriminalistickému ústavu na analýzu. Ta by se měla týkat toho, zda se dá zmíněný záznam vyčistit, co v něm vlastně je a jestli s ním bylo nějak manipulováno,“ upřesnil Šott.

16:21 - "Protože znám velice dobře praktiky ABL, tak jsem z toho měl pocit, že pan Škárka a paní Kočí mají přímo hysterický strach, že proti nim bude něco ABL dělat," odpověděl Šlechta na dotaz Škárky, zda se mu zdálo, že by akce se Škárkovým ukrytím byla předem plánovaná a že souvisela s údajným chystaným pučem.

16:11 -  Šlechta se podle svých slov podílel s Humlem na zajištění advokáta, ochranky a novináře pro Škárku, který se vracel ze služební cesty z Kazachstánu. Právě Šlechta odvezl Škárku z letiště pryč, do hotelu v Horních Počernicích.

16:07 - Posledním svědkem čtvrtečního jednání je Petr Šlechta, asistent poslance Stanislava Humla a rovněž jeho někdejší podřízený u středočeské dopravní policie.

Šlechta popisuje, jak jemu a Humlovi sdělil 5. dubna poslanec Chaloupka, že Bárta ostatním poslancům vysvětlil peníze pro Kočí jako půjčku.

16:06 -  "Paní Kočí mě osobně informovala dne 30. března o tom, že den předtím obdržela od pana Bárty obálku s 500 tisíci korunami. Ptal jsem se jí za co, na což mi sdělila, že se jednalo o úplatek za její loajalitu," řekl soudu Hanzl.

Na dotaz soudce, jak zareagoval, Hanzl doplnil, že Kočí sdělil, že "pokud si opravdu myslí, že šlo o úplatek, ať to hlásí policii. "Ona pokývala hlavou," dodal Hanzl.

O den později mu prý Kočí řekla, že peníze uložila do advokátní úschovy.

15:56 - Výslech poslankyně Drastichové skončil. Soud začal vyslýchat svědka Aleše Hanzla, nynějšího asistenta poslankyně Kristýny Kočí.

15:46 -  Také Drastichovou soudce požádal o to, aby si vzpomněla na loňské únorové (4. 2.) zasedání poslaneckého klubu kvůli zdanění náhrad a tudíž snížení platů. Zatím neúspěšně. Neslyšela prý, že by na klubu zazněly nějaké nabídky o dorovnávání platů či poskytnutí peněz.

Také Drastichová se podle svých slov o obálkách pro Kočí a Škárku dozvěděla až z médií. Bárta pak následně na jednání klubu uvedl, že šlo o půjčky pro oba zmíněné poslance a také pro kolegu Martina Vacka.

15:42 - Líčení pokračuje výslechem poslankyně VV Jany Drastichové. Ta uvedla, že má s Bártou, Škárkou a Kočí pouze profesní vztahy.

15:39 - Poslancův výslech skončil. Reagovat na něj mohou Bárta se Škárkou.

15:31 - Chaloupka na dotaz Škárky popřel, že by do dubna loňského roku kdy slyšel o tom, že by si právě Škárka od někoho půjčoval peníze.

15:22 - O tom, že došlo k předání peněz mezi Bártou, Kočí a Škárkou, se poprvé Chaloupka dozvěděl prý až z tisku.

"Těžce jsem to nesl, že se něco v klubu děje. Něco, co vzniklo naráz, v podstatě přes noc, a já jsem nevěděl, z které strany, kdo za tím stojí a kdo je proti komu. Bylo to pro mě příšerně těžké období," uvedl Chaloupka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta při odchodu ze soudní síně

15:15 -  Chaloupka zopakoval, že snížení platů bylo drastičtější, než se hovořilo, a právě Kočí mu slíbila, že se to bude dál řešit. Poté prý tehdy v klubu na Chaloupkovo "ne zrovna klidné vyjádření" reagoval Vít Bárta slovy, že to bude nějakým způsobem řešit.

Na dotaz soudce, kdo si kromě Chaloupky ještě veřejně stěžoval a jeho nespokojený názor podpořil, poslanec odpověděl, že dosvědčit to můžou všichni.

"To sice možná mohou, ale oni si nic nepamatujou," komentoval znovu Chaloupkův výrok soudce.

15:12 - Chaloupka přiznal, že se mu nelíbilo snížení platů poslanců, a stěžoval si na to loni v únoru při jednání klubu.

"Už vím z tisku, že se mluví o Chaloupkovi, že křičí, že nemá peníze. Ano, je to tak," připustil poslanec. Prý mu ale nebylo jasné, o kolik se to má snížit a považoval to za nedostatek.

"Ale vždyť jste si to odhlasoval," reagoval na Chaloupkova slova soudce, což opět vyvolalo smích v plné soudní síni.

"Ale odhlasovalo se podstatně menší snížení peněz a já jsem chtěl vědět, kde se stala chyba," vysvětloval svůj tehdejší postoj Chaloupka.

15:07 - Chaloupka je podle svých slov členem strany VV od roku 2009 a poslancem se za ni stal o rok později.

Vztahy s ostatními poslanci má prý vcelku dobré, vše si s nimi dokáže vyříkat a řešit, a to včetně Bárty, Škárky a Kočí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuřácká pauza poslanců Stanislava Humla (vlevo) a Jaroslava Škárky

15:04 - Po výslechu Humla a krátké pauze následuje výpověď poslance VV Otto Chaloupky, o kterém se řada svědků zmiňovala v souvislosti s jeho stížnostmi na snížení poslaneckých náhrad během loňského únorového zasedání poslaneckého klubu VV.

Právě na základě hlasitého stěžování Chaloupky měl prý následně Bárta nabídnout poslancům VV finanční výpomoc.

14:46 -  Na dotaz Bárty, odkud má Huml informaci o tom, že se v prosinci 2010, den před hlasováním o nedůvěře vládě, sešel sám Bárta s prezidentem Klausem, poslanec lakonicky odpověděl: "Od vás."

Huml vypovídal o údajném únosu KočíVideo: Novinky

14:32 -  "Nevím o tom, že by pan Škárka připravoval nějaký puč," reagoval Huml na dotaz Škárkova obhájce Jana Blažka s tím, že právě on seděl se Škárkou ve Sněmovně v poslanecké kanceláři.

14:30 - Premiér Petr Nečas soud s představiteli VV komentoval slovy, že nejde o „příliš hezký“ pohled do útrob nejmenší vládní strany. Podle něj by však ústavní činitelé měli být v hodnocení tohoto jednání velmi zdrželiví.

„Aby jakýkoli výrok nebyl označován za pokus ovlivnit nezávislou práci orgánů činných v trestním řízení či soudů. V demokratickém právním státě posuzuje nezávislý soud vinu či nevinu jednotlivých aktérů, neprobíhá politický proces s tou či onou stranou,“ řekl ve čtvrtek.

14:20 -  Huml v souvislosti s velkým vlivem Bárty na politické dění v ČR řekl na dotaz žalobkyně, že ví třeba o poradě náměstků ministra vnitra přímo v bytě Bárty, který byl přitom ministrem dopravy, vnitro vedl John.

Huml upřesnil, že na zmíněné poradě všech náměstků ministra vnitra v Bártově bytě byl osobně i on, a to z pozice člena meziresortní expertní komise ministerstev dopravy a vnitra.

Faktický šéf Věcí veřejných byl odjakživa Vít Bárta, ačkoli na začátku nebyl jejich členem
Stanislav Huml

14:18 -  "Faktický šéf Věcí veřejných byl odjakživa Vít Bárta, ačkoli na začátku nebyl jejich členem," konstatoval Huml.

Připomněl i hlasování o důvěře vládě, kdy se prý poslanecký klub VV večer před ním demokraticky dohodl, že během hlasování opustí sál. V noci se pak ale podle Humla sešel Vít Bárta s prezidentem Václavem Klausem a ráno rozhodl právě Bárta, že véčka vládu podpoří.

14:14 - Huml se nyní vrací k situaci uvnitř véčkařů. Prý si zpočátku myslel, že kandidoval za Věci veřejné, ale pak zjistil, že Radek John se nechová jako předseda, že straně šéfuje a všechno řídí Vít Bárta.

14:11 - Pravidelné výplaty ve výši 55 tisíc korun, které měl Škárka dostávat, prý Humlovi podle jeho slov vysvětlil tím, že šlo o náhrady za výdaje výkonného místopředsedy. Škárka údajně Humlovi řekl i o tom, že 150 tisíc měsíčně měl dostávat i šéf strany Radek John.

14:08 -  Huml popsal i 5. duben, kdy se konal mimořádný klub VV v Bártově bytě, na němž ale Huml nebyl, čekal totiž na jednání ve Sněmovně.

Mezitím se dozvěděl od kolegy poslance (Otto) Chaloupky vysvětlení peněz pro Kočí. Prý mělo jít o první splátku ze šesti miliónů, o které si údajně řekla. To byl podle Humla poslední důvod, proč sám opustil řady této strany.

14:06 -  O předání peněz se podle svých slov Huml dověděl telefonicky buď od Aleny Maršálkové anebo od Kristýny Kočí.

Huml upřesnil, že právě on zařídil pro Škárku jak advokáta, tak kamaráda, který se po Škárkově příletu z Kazachstánu staral o jeho bezpečnost a schoval ho na neznámém místě. Na žádost Škárky a Kočí pak dovezl druhou jmenovanou za tehdy se skrývajícím Škárkou.

14:04 - Huml se rovněž účastnil jednání klubu VV v únoru 2011, kde slyšel řadu stížností kvůli zdanění poslaneckých náhrad. Vít Bárta na jednom takovém klubu uvedl, "že už také umíme svým lidem pomoct, že už jsme taky malincí dinosauři."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Stanislav Huml u soudu

Prý to chápal tak, že se dá lidem z VV sehnat různá místa v dozorčích radách a podobně, nikoli jako nabídku půjčky, jak tvrdili jiní svědci.

Huml připustil, že se s Bártou bavil o tom, že potřebuje práci pro své televizní studio a Bárta chtěl, aby dělalo pro Věci veřejné. Huml to podle svých slov odmítl.

13:57 -  Dobeš na dotaz Škárky uvedl, že v roce 2006 on a Škárka uzavřeli sami dva svěřeneckou smlouvu u právníka, která se vztahovala na období možného mandátu zastupitelů v Praze 1.

"Škárka někdy v roce 2006 přišel s tím, že by bylo dobré, abychom spolu udělali akt, který by nějak upravoval naše působení v Praze 1," řekl Dobeš. Podmínky smlouvy byly takové, že nesměli přestoupit do jiné strany, nesměli se vyjadřovat proti VV, museli se držet společného hlasování. Porušení smlouvy mohlo být sankcionováno směnkami, připustil Dobeš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odpadlíci z VV: Kristýna Kočí a Stanislav Huml

Jeho výslech tím skončil a vypovídat bude poslanec Stanislav Huml.

13:50 - Dobeš na dotaz soudce uvedl, že nikdy neslyšel o nějakých šesti miliónech pro Kristýnu Kočí.

Dobeš také přiznal, že na mimořádném jednání poslaneckého klubu VV onoho 5. dubna 2011 právě on navrhl vyloučení Škárky a Kočí z Věcí veřejných, chtěl totéž i pro (Stanislava) Humla, ale s tím neuspěl.

13:47 - Soudce při výpovědi Dobeše řekl, že všichni zřejmě trpí amnézií, když si nepamatují, zda Bárta na inkriminovaném jednání poslaneckého klubu řekl, že je bude obcházet jeho člověk a ptát se na případné finanční problémy a formu pomoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Jan Šott

13:41 -  Dobeš podle svých slov v roce 2009 měl jako místopředseda strany za úkol budovat strukturu Věcí veřejných po celé ČR. Byl to prý on, kdo vybral Kočí jako lídra moravskoslezské kandidátky do předloňských parlamentních voleb.

13:39 -  Od prosince 2010 prý Dobeš vnímal, že v poslaneckém klubu Věcí veřejných není něco v pořádku, především úniky informací a pomluvy poslanců. V krizových dnech na přelomu března a dubna 2011 pojal podezření, že klíčovou osobou je Kristýna Kočí. Proto prý naléhal během dubnové schůzky na ministerstvu dopravy na okamžité jednání klubu a vyřešení situace, neboť Kočí navíc byla šéfkou klubu.

13:31 -  Dobeš přiblížil, že i on půjčoval několikrát peníze Škárkovi. Poprvé se tak stalo v roce 2004 a byl na to podle Dobeše papír. Šlo o částku 25 tisíc korun, přičemž Škárka mu ji splatil po pěti tisících korunách. Měl údajně problémy s dluhy své bývalé manželky.

O rok později Dobeš podle své čtvrteční výpovědi znovu Škárkovi půjčil, tentokrát 30 tisíc korun, ale už bez písemného potvrzení. I tuto částku mu prý Škárka splatil.

Dobeš také uvedl, že v roce 2006 se mu Škárka chlubil, že si půjčil od Bárty 25 tisíc korun, aby měl na obleky jako tehdejší kandidát na starostu Prahy 1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

K soudu se dostavil i véčkařský ministr školství Josef Dobeš.

13:29 -  Dobeš prý na zmíněném jednání slyšel o tom, že Bárta půjčil celkem třem lidem ve straně - Škárkovi, Kočí a poslanci Martinu Vackovi, který to už u soudu potvrdil s tím, že si od Bárty půjčil 150 tisíc korun a ty už mu vrátil loni na konci prázdnin.

13:28 - Dobeš se nyní vrátil k 5. dubnu, kdy proběhlo opakovaně probírané jednání na ministerstvu dopravy u Víta Bárty. Tehdy podle Dobeše nikdo nevěděl, co se děje se Škárkou, že prý se schovává na neznámém místě a také "hororová situace" kolem Kristýny Kočí, která měla být odvezena za ním se zakrytýma očima a s vypnutým mobilním telefonem. Proto byl Dobeš podle svých slov jedním z těch, kdo žádal okamžité svolání mimořádného jednání poslaneckého klubu.

Zaslechl prý i debatu mezi Klasnovou a Kočí ohledně údajné půjčky od Bárty.

"Kateřina Klasnová se Kristýny kočí zeptala, jestli je možné, aby se ta půjčka dala obrátit v úplatek. A Kočí odpověděla: Ano, dalo by se to takhle chápat. Pro mě to bylo fatální sdělení," konstatoval Dobeš.

13:19 -  Dobeš vzpomíná na loňský únorový poslanecký klub, kdy se řešilo snížení platů kvůli zdanění náhrad. "Tehdy tam padla nabídka Víta Bárty, že je ochoten pomoci poslancům," poznamenal Dobeš.

"Bral jsem to jako sociální gesto, skutečně to nebyla jeho první nabídka, o které jsem věděl," poznamenal na Bártovu adresu Dobeš.

13:17 - Po přestávce pokračuje čtvrteční program hlavního líčení výslechem ministra školství Josefa Dobeše. Ten označil za svého přítele Víta Bártu, přátelský vztah měl prý i se Škárkou, ale tento vztah už je prý velmi narušený.

12:10 -  Po pátečním přelíčení bude podle předsedy senátu proces odročen na 4. až 6. dubna, kdy by teoreticky mohl zaznít rozsudek. Do té doby chce soud nechat nahrávku pořízenou Škárkou analyzovat. Nyní byla vyhlášena hodinová přestávka na oběd.

12:01 - Skončil výslech Karolíny Peake.

11:57 - Škárka teď ukazuje soudu a také svědkyni Peake svůj mobil a v něm uložené e-maily z roku 2009, které měla podle něj Peake psát v souvislosti s tzv. interním kodexem VV. Peake si ale na žádné takové e-maily nepamatuje a tvrdí, že jiný než oficiální kodex VV vyvěšený i na webových stránkách neexistuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake a Jaroslav Škárka

11:46 - Peake se nyní vrací k dubnovému jednání na ministerstvu dopravy, kde poprvé slyšela o tom, že Kočí a Škárka dostali od Bárty obálky s penězi a dozvěděla se od samotného Bárty, že šlo o půjčky.

Zaznamenala prý i scénu, kdy Kočí, která s ní a s Kateřinou Klasnovou seděla na stejné pohovce, prý najednou "v afektu" vyskočila poté, co se jí Klasnová zeptala, jestli tu půjčku bude dál překrucovat v úplatek. Kočí podle Peake tehdy řekla, že "to tak bude mediálně vypadat".

Peake prý slyšela o finančních problémech Škárky, nicméně on sám ji prý nikdy o žádnou půjčku nepožádal. Uvedla, že asi jen dvakrát chtěl po ní právní radu kvůli tomu, že ručil za nějaké smlouvy své bývalé manželky.

Peake připustila, že se v minulosti opakovaně dostala s Kočí v poslaneckém klubu do slovního konfliktu, a to v souvislosti s hlasováním Kočí o různých návrzích ve Sněmovně.

11:34 - "Bártovu nabídku jsem mu spíše vyčítala, než abych ho za to chválila," poznamenala Peake. Sama podle svých slov žádnou pomoc od Bárty nepotřebovala.

11:30 - Peake vzpomíná na loňské únorové jednání poslaneckého klubu VV, kde si někteří kolegové stěžovali na snížené platy. Bárta jim podle Peake nabídl pomoc, kdyby se někdo z nich "ocitl v nepříjemné situaci".

11:28 - Peake jako první místopředsedkyně strany upřesnila, že se nejdéle z hlavních aktérů zná s Jaroslavem Škárkou. On a Dobeš ji prý v roce 2006 oslovili, zda by se nechtěla přidat k VV.

Bártu poznala v roce 2007 prostřednictvím své kamarádky a jeho tehdejší partnerky (nyní manželky) Kateřiny Klasnové. Naopak s Kočí prý kamarádkami nikdy nebyly, šlo o čistě kolegiální vztah.

11:25 - Skončil výslech Lukáše Vícha, následuje výpověď místopředsedkyně vlády Karolíny Peake.

11:24 - Vích upřesnil, že v době vzniku nahrávky mu Kočí dlužila zhruba 100 tisíc korun za různé věci - nábytek do poslanecké kanceláře, sušičku, pračku, fén, žehličku i dovolenou v Alpách. Slíbila, že prý všechno zaplatí, ale nestalo se. "A já už od ní radši nic nechci," dodal Vích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sponzor a člen VV Lukáš Vích

11:23 - Vích upřesnil, že sice nezná jméno člověka, kterému z vedení VV nahrávku rozhovoru s Kočí předal, ale že se tak stalo přímo v sídle véčkařů ve Štefánikově ulici v Praze.

11:14 - Vích tvrdí, že zaplatil za Kočí i dovolenou v rakouských Alpách, kde byli se svými partnery. Tvrdila mu prý, že peníze vrátí, ale dodnes se to podle Vícha nestalo.

11:13 - Vích vysvětlil, že si Kočí na schůzce nahrál proto, že prý už v autě po cestě do restaurace mu a Dobešové říkala, že chystá proti VV nějakou akci, která prý stranu zničí.

Odmítl, že by v té době byla Kočí nějak stresovaná, ba právě naopak, byla podle něj hodně veselá a sebevědomá. "Ona mávala na lidi v tramvaji a oni zase mávali jí," rozesmál znovu soudní síň Vích.

Upřesnil, že když se Kočí objevila ve Frýdku-Místku, opakovaně za ni platil náklady jejího pobytu a útratu pohybující se často přes 20 tisíc korun. Vše šlo podle Vícha z jeho kapsy. "Protože jsem ve vatě," reagoval na dotaz právníka od Kočí, zda si to mohl dovolit.

Vích tvrdí, že mu Kočí dluží 100 tisícVideo: Novinky

11:01 - Vích na dotaz prváníka od Kočí tvrdí, že s nahrávkou nebylo nijak manipulováno, zůstala i po převedení na jiné médium v "hrubém stavu". Věc konzultoval s několika stranickými kolegy a rozhodl se situaci řešit s vedením VV, nikoli však s policií. O ní prý nepadlo ani v debatě s kolegy ani slovo.

Vích na otázku, zda nahrávku také předal týdeníku Týden, který ji následně zveřejnil, po hodné chvíli odpověděl tak, že to rozesmálo soudní síň: "Já myslím, že ne." Netuší přitom ani to, komu dal nahrávku z vedení strany.

10:56 - Peníze, které Kočí dostala od Bárty, považuje Vích za součást nějakého jejího plánu, který podle něj zosnovala. V této souvislosti Bárta několikrát uvedl, že Kočí společně s tehdejším šéfem poslanců ODS chystala puč uvnitř vládní koalice.

Vích upřesnil, že schůzku si nahrál do svého mobilního telefonu a poté kontaktoval svého známého redaktora ostravské televize, který mu záznam přetáhl do lepšího média. Následně prý Vích s touto nahrávkou kontaktoval vedení VV.

10:53 - Skončil výslech Matěje Bárty, soud si nyní předvolal Lukáše Vícha, který loni pořídil známou nahrávku rozhovoru s Kristýnou Kočí, z něhož vznikla divadelní hra Blonďatá bestie. Vích upřesnil, že je jedním ze zakladatelů klubu VV ve Frýdku-Místku a je pouze řadovým členem nejmenší vládní strany.

Vích popisuje svou návštěvu Prahy, kde se sešel s Kristýnou Kočí a jejich schůzku si nahrál. Týkala se Víchovy kolegyně Markéty Dobešové, které prý Kočí slíbila, že ji v Praze zase zaměstná.

10:50 - S bratrem se Matěj Bárta potkal i den před rozdáním obálek Škárkovi a Kočí, tedy 28. března 2011, kdy jej Vít požádal o vydání peněz ve čtyřech různých obálkách, přičemž uváděl částky 2x 150, jednou 170 i 500 tisíc korun.

"Označil jsem (obálky) do levého horního rohu tiskacími písmeny, a to dvakrát VB, také jednu jako KK a další jako JŠ a obálky následně předal bratrovu řidiči," přiblížil Matěj Bárta. Bratr mu prý nic bližšího k penězům neřekl, žijí si podle Matěje každý svým životem, jen šlo o vydání financí patřících Vítu Bártovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matěj Bárta, bratr obžalovaného poslance VV

Matěj Bárta připustil, že i v minulosti dával bratrovi jeho peníze do obálek a popisoval je předem určenými iniciály. Matěj Bárta přiblížil, že částka, kterou si u něj Bárta původně uložil, se mohla odhadem pohybovat kolem 2,5 miliónu korun.

10:38 - Vít Bárta si prý průběžně z peněz vybíral různé částky kolem 90 až 100 tisíc korun.

10:37 - "Na přelomu let 2009 a 2010 si u mě bratr uložil doma svou finanční hotovost, protože nemá trezor - bydlíme vedle sebe. Ta hotovost byla z jeho podnikatelských aktivit," přiblížil vzájemné finanční propojení s bratrem Matěj Bárta.

Matěj Bárta nezná přesnou částku, jakou si u něj bratr v sejfu nechal. Nyní potvrdil, že mu Vít prodal firmu ABL, za kterou mu prý dodnes pravidelně splácí.

10:35 - Pokračuje hlavní líčení, před soud se nyní jako svědek postavil bratr jednoho z obžalovaných Matěj Bárta. Přestože je příbuzným obžalovaného, rozhodl se mladší z bratrů vypovídat.

10:20 - Pro Škárku je "alarmující", že se tehdejší ministr dopravy loni v únoru scházel s jedním z kandidátů na ředitele ŘSD. Nyní je vyhlášena desetiminutová přestávka.

10:17 - Právě skončil výslech Rödla, teď na něj reaguje Bárta. Uvedl, že ani jeden z jím jmenovaných nových šéfů ŘSD z loňského března nebyl členem VV.

10:15 - Rödl na dotaz Škárky připustil, že je oba seznámil Vít Bárta a to z důvodu, aby prý Rödl pomáhal v Plzni poslaneckému klubu VV. Následně pro véčkaře spoluvytvářel krajskou strukturu v Plzni, přestože ve volbách kandidoval za jiné politické uskupení - Občané.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský primátor Pavel Rödl (občané.cz)

10:06 - Rödl na dotaz Bártova obhájce Oldřicha Chudoby poznamenal, že přímo od Jurečka slyšel, že Škárka je Jurečkův člověk, jsou prý spolu ve shodě.

10:05 - Nakonec se Rödl po jednání s Bártou přihlásil do výběrového řízení na ředitele ŘSD v Plzeňském kraji, kde ale nevyhrál. Tento post získal v Karlovarském kraji. Druhým dechem ale dodal, že Bárta mu prý na společném setkání rovnou dopředu sdělil, že nijak nemůže výběrová řízení ovlivnit.

Rödl upřesnil, že jmenovací dekret na šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Karlových Varech získal v první polovině března 2011 (10. či 11.), tedy téměř o tři týdny dříve než Bárta předal Škárkovi peníze. V obžalobě se přitom hovoří, že Bárta za úplatek požadoval po Škárkovi, ať podpoří kandidaturu Rödla do čela VV v Plzeňském kraji i na post šéfa ŘSD. Rödl v této souvislosti popřel, že by kdy kandidoval do čela véček v Plzni.

Žalobkyně Rödlovi připomněla, že počátkem loňského února jednal dokonce plzeňský klub VV o následné schůzce Rödla s tehdejším ministrem dopravy Bártou (měla být hned o den později) a o tom, že by se Rödl měl stát šéfem ŘSD v Plzni a více se sblížit s véčkaři. Rödl se ale podle svých slov o tom dozvěděl až později a neměl prý na nic vliv.

9:58 - Rödl popisuje, jak po konci ve funkci primátora obcházel různé firmy v Plzni i v Praze, ale od tamních ředitelů zjistil, že je obcházel pan Jurečko (vlivný plzeňský lobbista a člen tamní regionální rady ODS), a proto prý žádnou práci nezískal.

O totéž se následně snažil v metropoli i ve státní sféře včetně ministerstva dopravy, kde ale rovněž už předtím tehdejšího ministra Víta Bártu navštívil Jurečko, a to společně s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS), se kterým jsou podle Rödla v úzkém kontaktu. Ten to prý ale nenechal být a sjednal si s Bártou schůzku, aby si vše vyříkali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta

"Chtěl jsem se s ministrem setkat a vysvětlit mu, že nejím malé děti," konstatoval s nadsázkou Rödl.

9:45 -Suchá odmítla, že by ona sama měla problémy s nějakou nedemokratičností při jednáních v poslaneckém klubu VV. Kdyby prý chtěla, prosadí si to, co potřebuje. Nicméně podle svých slov slyšela různé "šumy" od ostatních o určitých problémech.

Skončil výslech Suché, jako svědek nyní před soud předstoupil někdejší primátor Plzně za ODS Pavel Rödl.

9:38 - Suchá si následně přímo z úst Bárty nevyslechla jeho vysvětlení, které oznámil na mimořádném setkání poslaneckého klubu u sebe doma a kde uvedl, že šlo o půjčku pro Kočí. Suchá totiž odmítla na toto jednání jít. Následně jí pak ale kolegyně Drastichová nastínila, že na zmíněném setkání poslanců si prý všechno vyříkali, že si prý Kočí měla říct o šest miliónů "na kabelky" a že těch 500 tisíc v obálce byla první splátka.

9:32 - Po skončení telefonátu s Kočí měla Suchá dle čtvrteční výpovědi dojem, že to bude velký problém. Doplnila také to, že Kočí doporučila, ať jde na policii, ale ta to z nějakého důvodu odmítla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Jana Suchá (VV)

9:31 - Poprvé se o předání peněz dozvěděla přímo od Kočí, která jí volala a říkala, že dostala obálku od Bárty a ptala se, co má dělat. "Řekla jsem jí, že jestli chce zdokumentovat, co v té obálce je, ať jde za notářem, že to má větší váhu než advokát, o kterém hovořila ona," podotkla Suchá. Na to, jestli během jejich hovoru padlo slovo "úplatek", si Suchá už nepamatuje.

9:29 - Bárta pak i jí osobně nabízel pomoc, slovo peníze prý však nepadlo. "Já jsem striktně odmítla," konstatovala poslankyně.

9:27 - Suchá uvedla, že se osobně účastnila loňského únorového jednání poslaneckého klubu VV, kde se řešily stížnosti kvůli snížení platů a náhrad a kde podle ní Bárta ostatním řekl, že je obejde jeho člověk a bude to s nimi řešit.

Suchá si prý v duchu řekla, že nemá zájem, aby s ní někdo její finanční situaci řešil a scházel se s ní, nahlas to ale na rozdíl od kolegy Novotného neuvedla.

9:22 - Skončil výslech Andrýsové, nastupuje Jana Suchá.

9:17 - Andrýsová doplnila, že hned další den po sobotním obědě u Kočí byla s touto kamarádkou na kávě a tehdy už prý Kočí věděla, že další den mají vyjít v médiích informace o nestandardních věcech ve VV, a to na základě informací poskytnutých Škárkou. Andrýsová tedy vyzvala Kočí, ať okamžitě na pondělí, maximálně na úterý svolá poslanecký klub, ale ta to prý překvapivě odmítla a uvedla, že bude až ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně VV Lenka Andrýsová

9:09 - Andrýsovou nyní ostrými otázkami podrobuje výslechu státní zástupkyně Hana Vrbová. Zajímá ji, proč mladá poslankyně nic neudělala, když jí Kočí u sebe doma řekla o úplatku od Bárty, přestože je to povinnost jak ze zákona, tak dle etického kodexu VV. Andrýsová reagovala slovy, že ji Kočí žádala, ať o tom nemluví a nechodí na policii.

9:07 - Když se prý Andrýsová vyptávala Kočí, proč po obdržení obálky postupovala tak, jak postupovala, kamarádka jí údajně tehdy řekla, že se radila s PR manažerkou VV Alenou Maršálkovou, která jí prý doporučila advokátku.

Andrýsová na dotaz členky senátu popsala vztah Kočí a Maršálkové za více než přátelský, dokonce jej nazvala za téměř "mateřský", kdy Maršálková podle Andrýsové radila Kočí prakticky ve všem, jak v pracovních, tak v soukromých věcech.

9:03 - Na následném poslaneckém klubu Bárta všem z VV řekl, že peníze pro Kočí byly půjčkou, uvedla ve čtvrtek Andrýsová.

8:59 - Kočí podle tvrzení Andrýsové několikrát během setkání zopakovala, že vše ohledně úplatku od Bárty říká "čistě hypoteticky", což připadalo Andrýsové velmi podivné.

8:53 - Andrýsová se podle svých slov ptala Kočí, proč alespoň následně peníze neodevzdala. Ta jí odpověděla, že nemůže, že jsou na bankovkách její otisky prstů. "Na všechny otázky, které jsem jí dala, jsem nedostala uspokojivou odpověď tak, abych věřila, že jde o korupci," míní Andrýsová.

Přišlo jí i vzhledem ke zhruba stejnému (nízkému) věku s Kočí velmi nepravděpodobné, jak rychle Kočí po převzetí obálky zareagovala, že hned zalarmovala advokátku.

Andrýsová podle svých slov celou věc pochopila zcela opačně, tedy že Kočí uplácí Víta Bártu, prý kvůli zmíněné poznámce o jejích otiscích na každé bankovce.

8:49 - Andrýsová nyní na dotaz soudce popisuje svoje setkání s Kristýnou Kočí u ní doma, kde nynější hlavní svědkyně vařila pro obě oběd. Kočí prý Andrýsové řekla, že jí chce něco důležitého říct a začala překvapivě šeptat, což Andrýsovou zarazilo.

"Kristýna mi řekla, že byla s Vítem Bártou a že od něj dostala úplatek. Nedávalo mi to smysl. Začala jsem se jí vyptávat, například na to, proč si ty peníze vzala, a ona mi na to nedokázala odpovědět. Zdálo se mi to divné," řekla soudu Andrýsová.

8:47 - Andrýsová hovoří o už několikrát probíraném loňském únorovém zasedání poslaneckého klubu VV, kde měl Bárta svým kolegům nabídnout finanční pomoc kvůli snížení jejich platů. Uvedla, že někteří z nich si stěžovali na toto snížení, mezi nimi podle Andrýsové byla i Kristýna Kočí.

8:40 - Začal čtvrtý den hlavního líčení s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Druhý jmenovaný právě předložil soudu flash disk s nečištěnou původní hodinovou nahrávkou údajně z 29. března, kterou měl pořídit v bytě Víta Bárty v době, kdy mu tehdejší ministr dopravy předal obálku se 170 tisíci korunami.

Škárka měl rovněž předložit i nahrávací zařízení, kterým záznam pořídil, ale omluvil se, že ho má v Plzni. S předsedou senátu se tedy dohodl na tom, že zařízení přinese do kanceláře soudu v pondělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škárka předává soudci videozáznam,

Začal výslech poslankyně VV Lenky Andrýsové.

Bárta se zpovídá ze dvou skutků

Na čtvrtek jsou předvolaní další významné postavy VV Lenka Andrýsová, Josef Dobeš, Karolína Peake, Pavel Rödl, Lukáš Vích, Matěj Bárta a Stanislav Huml.

Jednání začíná v 8:30 předvoláním poslankyně Lenky Andrýsové. Soudce už ve středu konstatoval, že v pátek hlavní líčení odročí na zatím neupřesněnou dobu kvůli několika důkazům, rozhodně to však nebude už příští týden.

V minulých dnech byla vyslechnuta řada svědků. Jaroslav Škárka vypověděl, že VV měly dostat před předloňskými parlamentními volbami na kampaň 200 miliónů korun od pražských podnikatelů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky, což Bárta označil za další ze Škárkových lží.

U soudu se Bárta zpovídá se dvou skutků. Kristýně Kočí měl předat loni 29. března půl miliónu v pražské restauraci. Podle obžaloby šlo o úplatek za loajalitu. U sebe doma pak předal další obálku se 170 tisíci Jaroslavu Škárkovi.

Bárta se hájí, že šlo o půjčky, na které ovšem nemá písemnou smlouvu. Pomoc prý nabídl i tehdejšímu poslanci VV Stanislavu Humlovi, ten to prý ale odmítl. 150 tisíc korun podle svých slov půjčil dalšímu poslanci Martinu Vackovi, ten mu prý peníze už vrátil.

Škárka má předložit novou nahrávku

Škárka ve středu oznámil, že existuje nahrávka o tom, kdy dostal od Bárty obálku s penězi. Zachycuje poslední hodiny před předáním peněz a snad i samotný okamžik, tvrdí Škárka. Ve čtvrtek by ji měl předložit.

Škárka předal soudu nové důkazní videoVideo: Novinky

Očividně otřesený Bárta okamžitě reagoval na novou informaci o nahrávce velmi emotivně. "To, že si pan Škárka nahrával mě, považuji za nepochopitelné, stejně jako to, že o tak závažné věci před médii, policií i soudem mlčí," poznamenal Bárta, jemuž začal přeskakovat hlas a téměř se rozplakal.

U soudu vypovídal ve středu také ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nebo předseda VV Radek John. Ten dokonce rozesmál soudce, když promluvil o Bártově štědrosti a chuti každému pomáhat. Stejně tak si od něj podle Johna půjčila Kočí a nyní tvrdí, že šlo o úplatek. Kočí se podle něj chovala hystericky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám