Hlavní obsah

Nový sníh komplikuje dopravu v celé zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrteční ranní sněžení komplikuje dopravu na značné části silnic v České republice. Problémy jsou zejména ve vyšších polohách a na silnicích nižších tříd. Stále sněží na Hradecku, Náchodsku, na Vysočině i v některých oblastech středních Čech. Sněží i na většině území Jihočeského kraje. Počasí už způsobilo i několik nehod.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Libereckém kraji od rána dopravu komplikuje sníh. Vyžádal si i několik dopravních nehod. Osobní auto ráno narazilo do svodidel na rychlostní silnici mezi Libercem a Turnovem. Další vůz havaroval v opačném směru při příjezdu do krajského města. Dvě osobní auta ráno havarovala i v Mimoni, další v Pertolticích pod Ralskem a v Turnově.

Zbytky sněhu jsou na Liberecku nejen na silnicích nižších tříd, ale i na hlavních tazích. Silnice první třídy silničáři ošetřili chemicky. Jsou proto mokré, nebo na nich zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Na Jablonecku museli silničáři vozovky na cestách druhé a třetí třídy i pluhovat.

Několik centimetrů sněhu napadlo i v Ústeckém kraji. Během rána se stalo minimálně pět dopravních nehod, následkem bylo ale jen jedno lehké zranění. "Problémy by se tvořit neměly, sice pořád padá, ale taky to odtává," řekla náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská. Všechny silnice v kraji se podle ní daří držet sjízdné, hlavní tahy jsou pro jistotu posolené. Jen na horách se mohou řidiči setkat s ujetou vrstvou sněhu.

Ve středních Čechách jsou hlášeny sněhové přeháňky na Berounsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Rakovnicku a v okolí Prahy. Na plzeňské dálnici D5 nebo na Pražském okruhu může motoristy překvapit déšť se sněhem. Ke zvýšené opatrnosti nabádají silničáři zejména řidiče na teplické dálnici D8 a na silnicích druhé a třetí třídy na Berounsku a Rakovnicku.

V Královéhradeckém kraji mrzne na některých komunikacích voda z tajícího sněhu, jehož haldy obklopují silnice, protože teplota klesla na čtyři stupně pod nulou. Na Hradecku a Náchodsku sněžilo. V Orlických horách zůstává místy vrstva zledovatělého uježděného sněhu, kvůli propadu povrchu je od víkendu uzavřená silnice třetí třídy v Lamperticích na Trutnovsku. Hlavní silniční tahy v kraji byly sjízdné bez omezení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lednová sněhová nadílka na Liberecku

V některých oblastech Pardubického kraje leží na silnicích nový sníh. Většinou vozovku pokrývá jen poprašek, vrstva nepřesahuje jeden centimetr. Opatrní by měli být řidiči hlavně v okolí Hlinska a Chrudimi, sníh se může vyskytovat i na Pardubicku. Silničáři také upozorňují na možnost namrzání vody vytékající z tajícího sněhu.

Na Havlíčkobrodsku od rána zhoršují sjízdnost sněhové přeháňky, v některých úsecích se tvoří ledovka, na Pelhřimovsku mrholí. Během dopoledne by podle meteorologů mělo na území Vysočiny napadnout až pět centimetrů sněhu. Ledovka se objevuje podle silničářů na silnici I/38 v obcích Skuhrov, Kámen, Tis a Habry na Havlíčkobrodsku, v délce kolem 11 kilometrů.

Na většině území Jihočeského kraje sněží, silnice první třídy na Jindřichohradecku, Písecku, Prachaticku a Táborsku jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na některých komunikacích nižší třídy leží vrstva sněhu.

Na silnici vedoucí z Týna nad Vltavou do obce Březnice se u obce Čenkov střetly brzy ráno dva osobní automobily. „Jako první na místo přijeli týnští hasiči, jejichž velitel nahlásil, že při nehodě utrpěly zranění dvě osoby, ale není nutné jejich vyproštění,“ sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Další kolize autobusu s osobním autem u Horního Ždáru na Jindřichohradecku se obešla bez zranění. Při třetí nehodě na jihu Čech skončil řidič po havárii zaklíněn ve vraku, záchranáři jej museli vystříhat a okamžitě převézt do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám