Hlavní obsah

Budějovické školy by měly být bez azbestu, žáci se mohou vrátit

Právo, Jiří Falout
České Budějovice

Komplex tří českobudějovických základních škol na sídlišti Máj, které byly od konce listopadu kvůli zamoření zdraví nebezpečným azbestem uzavřené, jsou už vyčištěné a bez azbestu. Ve středu sanační firma SITA CZ rozsáhlý objekt předala zpět městu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Takto vypadají třídy po vyčištění

Článek

„Po sanaci už proběhlo 282 měření a výsledek u nich je nula vláken na metr krychlový. V pondělí dostala závěrečnou zprávu i Krajská hygienická stanice, která v úterý reagovala s tím, že ji bere na vědomí, což je souhlas, že školu můžeme otevřít,“ řekl novinářům náměstek českobudějovického primátora Kamil Calta (TOP 09).

Děti se tak vrátí do tříd v pondělí 19. března. Příští týden jim totiž začnou jarní prázdniny. Ředitelé a pedagogové je mít rozhodně nebudou, protože škola je sice vyčištěná, ale všechny věci mají žáci i pedagogové v igelitových pytlích. Budou tak vybalovat.

Foto: Jiří Falout, Právo

V každé třídě jsou igelitové pytle, v nichž mají žáci vyčištěné věci.

„Pracujeme už od úterý, vždy od odpoledne do večera. Vybalujeme a vybalujeme,“ řekla Právu ředitelka Základní školy Máj II Marie Nedvědová. Více než tisíc dětí už nebude muset do náhradních škol různě po městě dojíždět. Fungovat bude i jídelna.

Sanace stála 20 miliónů

Sanace přišla město asi na 20 miliónů korun, doprava autobusy do škol na zhruba jeden milión, další škody budou ředitelé sčítat při inventurách. Ty potrvají zhruba měsíc.

„Peníze budeme požadovat po tom, kdo situaci zavinil,“ uvedl Calta.

Foto: Jiří Falout, Právo

Stavby vedoucí SITA CZ Michal Hampejs ukazuje, co igelitové pytle obsahují

Inspekční zpráva společnosti Foster Bohemia ukázala na společnost OHL ŽS a firmu MAPOZ Zliv. Obě společnosti to rozhodně odmítly a OHL si vypracovala vlastní znalecký posudek, který se neztotožňuje se závěry Fosteru. Azbest podle něj mohl být ve školách už před pracemi. „Musíme najít společnou řeč. Pokusíme se nejdříve o mimosoudní vyrovnání, pokud ne, půjde to k soudu,“ vysvětlil Calta.

Případem se zabývá i policie, protože zástupci rodičů podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám