Hlavní obsah

Starosta Prahy 2 rezignoval kvůli obvinění ze zneužití pravomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Starosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS) ve středu rezignoval. Důvodem rezignace je podle něj obvinění ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Dopustil se jej údajně tím, že porušil povinnosti při správě cizího majetku. Paluska řekl, že obvinění se týká výstavby půdních bytů v domě v Dittrichově ulici. Vinu odmítá.

Článek

"Bylo mi sděleno obvinění, tak si myslím, že takový člověk nemůže fungovat v čele městské části," řekl bývalý starosta.

Trestní oznámení podala na Palusku loni v dubnu Transparency International (TIC). Organizace na svém webu uvedla, že městská část na konci roku 2009 zveřejnila záměr pronajmout půdní prostory v několika domech, kde měly na náklady radnice vzniknout hrubé stavby nových bytů. Nájemník vybraný ve veřejné soutěži měl následně na své náklady stavbu bytu dokončit. "Minimálně v případě jednoho bytu, konkrétně v domě Ditttrichova 1943/22, však k výše popsanému postupu nedošlo," tvrdí TIC. V době, kdy měla být předána budoucímu nájemníkovi hrubá stavba, byl byt podle TIC takřka dokončen. Organizace má prý navíc doklad, který prokazuje, že v bytě bydlel Paluskův syn Jiří.

Řízením radnice je nyní pověřen místostarosta Václav Vondrášek (ODS). Zastupitelstvo podle něj na příštím zasedání dovolí jednoho člena rady a poté zvolí nového starostu. Termín zasedání zatím není znám.

Devětapadesátiletý Paluska ve funkci starosty působil od listopadu 2010, předtím byl místostarostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám