Hlavní obsah

Čechy trápí nejvíc korupce a nezaměstnanost

Novinky, val
Praha

Za vůbec nejpalčivější problém považují čeští občané korupci. V únorovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) označila většina dotázaných za velmi naléhavé se tímto tématem zabývat. Dlouhodobým problémem je také nezaměstnanost.

Foto: Novinky

Za jeden z největších nešvarů považují Češi dlouhodobě korupci. Ilustrační foto

Článek

Podle čtyř pětin dotázaných je velmi naléhavé zabývat se korupcí, zatímco dalších 15 procent toto téma označilo za docela naléhavé. Únorové hodnoty tak potvrdily vzrůstající tendenci problematiky korupce, která byla nastartována před třemi lety.

Přitom ještě loni Čechy nejvíce trápilo zdravotnictví - 79 procent je tehdy označilo za velmi naléhavé. V posledním měření klesla hodnota hned o 20 procentních bodů.

Druhý největší problém, který Čechy trápí, je nezaměstnanost. Za velmi naléhavou ji považuje 74 procent lidí, dalších 21 za docela naléhavou. Třetím nejzávažnějším problémem je podle průzkumu stav veřejných financí. Za velmi naléhavý jej označilo 70 procent dotázaných, 23 procent za docela naléhavý.

Na významu také v očích Čechů výrazně nabyla oproti předchozím měřením problematika životního prostředí, bezpečnosti občanů nebo školství.

Naopak na opačném konci pomyslného žebříčku figuruje kultura a nabídka zboží a služeb. Více než polovina respondentů nepovažuje zabývání se těmito oblastmi za naléhavé, o naléhavosti zabývání se nabídkou zboží a služeb je přesvědčeno 41 % dotázaných, u kultury 39 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám