Hlavní obsah

Prezident navrhl Senátu Zdeňka Koudelku na post ústavního soudce

• Aktualizováno
Novinky, val

Prezident Václav Klaus v úterý oficiálně požádal horní komoru parlamentu o souhlas se jmenováním Zdeňka Koudelky do funkce soudce Ústavního soudu. Senát nedávno odmítl jeho předchozího kandidáta na tento post Jana Sváčka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zdeněk Koudelka

Článek

O prezidentově kroku v úterý informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. O možném navržení Koudelky se přitom spekulovalo již v lednu. Minulý týden se Klaus s Koudelkou sešel a nabídl mu kandidaturu na místo ústavního soudce, kterou Koudelka přijal. [celá zpráva]

V současnosti Zdeněk Koudelka působí jako náměstek Justiční akademie v Kroměříži, v minulosti byl poslancem ČSSD. Ve Sněmovně vykonával funkci místopředsedy ústavně právního výboru.

Zdeněk Koudelka
Docent ústavního práva Koudelka byl do roku 2006 místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru a poslancem za ČSSD. Do loňského ledna působil jako náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Její nástupce Pavel Zeman ale Koudelku spolu s dalšími náměstky Vesecké odvolal. Nyní je Koudelka náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži.

Koudelka je podle Klause znalec ústavního práva a pro soud by byl zřetelným přínosem. "Na rozdíl od některých senátorů si nemyslím, že mám o tom, co mám v hlavě, koho mám navrhovat, předem jednat se Senátem. Se Senátem mám jednat zadem," poznamenal Klaus minulý týden.

Senát nedávno zamítl předchozí Klausův návrh, kdy prezident požádal o jmenování předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám