Hlavní obsah

Na prolhané politiky upozorní studentský server Demagog.cz

Praha

Pravdivost únorových výroků politiků v Otázkách Václava Moravce si bude moci veřejnost od 7. března ověřit na stránce Demagog.cz. Každé úterý se po vysílání televizního diskuzního pořadu na stránce objeví výroky politiků zařazené do kategorií pravda, nepravda, neověřitelné nebo zavádějící.

Foto: Repro Demagog.cz

Stránky Demagog.cz

Článek

"Politici informace zkreslují nebo přímo lžou a klidně tyto argumenty zopakují ještě ve dvou dalších pořadech. Není možné, aby byl moderátor připraven na všechno," uvedla expertka projektu pro Českou republiku Tereza Skládanková.

Ověřování výroků politiků provádí bezplatně skupina jedenácti analytiků z řad studentů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Projekt s ročním rozpočtem přibližně 0,5 milionu korun chce být podle Skládankové důvěryhodným zdrojem. Jeho protagonisté se nechtějí plést do práce novinářů, ale budou se snažit být jejich partnery. Cílem je "poškozovat pověst politiků, kteří neříkají pravdu".

Inspirace přišla ze Slovenska

Organizátoři vycházejí z dvouletého působení webu Demagog.sk, který ověřuje faktické výroky politiků ve třech slovenských diskuzních pořadech. "Zatím jsme nemuseli čelit žádné žalobě nebo nátlaku ze strany politiků," řekl spoluzakladatel Demagog.sk a expert na metodologii Matej Hruška.

Demagog.cz ověřuje jenom faktické výroky, které je možné zkontrolovat z více zdrojů. Na webu bude hodnocení výroku uveřejněno i se zdroji a bude otevřeno pozdější diskuzi. Každý politik bude mít na webu vlastní statistiku pravdivosti výroků.

Organizátoři plánují kontrolu výroků i v dalších diskuzních pořadech. Projekt byl inspirován americkými stránkami Factcheck.org a Politifact.com. Finance na provoz Demagog.cz studenti získali z programu Mládež v akci a z grantu organizace Open Society Fund.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám