Hlavní obsah

V Náchodě proti těžbě plynu protestovaly dvě stovky lidí

Náchod

Zhruba dvě stě převážně mladých lidí se v úterý na náměstí v Náchodě účastní happeningu proti průzkumu a případné těžbě břidlicového plynu. Dopoledne proběhne ve městě setkání zástupců obcí, těžařské společnosti a ministerstva životního prostředí.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Lidé protestovali proti těžbě břidlicových plynů.

Článek

,,Happeningem chceme podpořit starosty, kteří se jasně vyjádřili, že jsou proti průzkumu a těžbě v této oblasti. Dozvěděli jsme se také, že by zde měli být američtí vlastníci firmy Basgas Energia Czech, kterým chceme ukázat, že u nás neprojdou," řekl k protestu Jiří Malík z pořádající Koalice STOP HF.

Protestující chtějí poukázat na nebezpečí znečištění kvalitních spodních vod. Přivezou i fekální vůz, na němž chtějí demonstrovat, kolik chemikálií skončí v podzemí při těžbě pomocí hydraulického štěpení hornin.

Na seminář do tamního divadla je hradeckým hejtmanem Lubomírem Francem svoláno zhruba šedesát starostů z obcí Náchodska a Trutnovska, kterých se průzkum přímo dotýká.

Průzkum v regionu by měla provést společnost Basgas Energia Czech. Průzkumné vrty by zasáhly oblast o rozloze 777 kilometrů čtverečních od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku. Ministerstvo životního prostředí již udělilo těžařům povolení k průzkumu. Několik obcí podalo proti povolení rozklad, kterým by se měla zabývat rozkladová komise ministerstva.

Těžba břidlicového plynu představuje nekonvenční zdroj, který by mohl o něco snížit energetickou závislost evropských zemí na Rusku. V posledním desetiletí se těžba plynu z břidlic rozvinula hlavně v USA, v Evropě ji již některé státy kvůli rizikům odmítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám