Hlavní obsah

John: Že mi dávali 150 000 měsíčně? To je velký blábol

Právo, Jan Rovenský

Předseda Věcí veřejných Radek John popřel, že by dostával 150 tisíc korun měsíčně za to, že bude funkci šéfa nejmenší koaliční strany vykonávat, jak před soudem uvedl Jaroslav Škárka. V rozhovoru pro Právo John popřel i napojení strany na podnikatele Romana Janouška a Tomáše Hrdličky. O případném návratu Víta Bárty do vlády nechtěl spekulovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Jaroslav Škárka před soudem uvedl, že jste měl dostávat za to, že budete dělat předsedu VV, 150 tisíc měsíčně. Je to pravda?

To je velký blábol, který Škárka zkusil před čtyřmi měsíci, a vůbec se to neujalo. Tak to zkouší znovu. Taky by mohl říct 300 tisíc, pět set nebo milión.

Škárka řekl, že podnikatelé Janoušek a Hrdlička měli sponzorovat véčka 200 milióny s tím, že jim to Bárta vrátí i s úroky na předražených zakázkách. Dávali tito tzv. kmotři straně peníze či jsou s ní svázáni?

To se musím úplně smát. Je to naprostý nesmysl a chtěl bych vidět, jak by to Bárta vracel, aniž by se to vědělo. To je další nebetyčná pitomost. Čím více takových hovadin Škárka řekne, tím bude méně důvěryhodný. Takže jen houšť a větší kapky. Hrdlička s Janouškem neměli a nemají se stranou nic společného.

Znáte oba podnikatele osobně?

Na to jsem už odpovídal v kampani. S kým se neznám? Točili jsme o všech a Janouška znám z doby, kdy si pronajímal kino Blaník a organizoval protidrogové besedy.

Jak soud s Bártou a Škárkou vnímáte?

Jsem rád, že konečně je a že se ukáže, jak to celé bylo, i když bych byl radši, kdyby probíhal proces, jenž by se týkal veřejných prostředků a jejich ukradení.

A jak působí na vaše spolustraníky? Chodí kvůli tomu za vámi jako za předsedou?

Všichni se těší na výsledek soudu. Náladu ve straně bych popsal jako dobrou, jak jinak. Je třeba všechno pojmenovat a jsme rádi, že k tomu došlo. Bohužel to trvalo rok.

Myslíte si, že verdikt do případu vnese jasno?

Myslím, že vnese naprosto jasno do toho, jak byl organizován puč proti VV, který tu v dějinách nemá obdoby. Věci veřejné byla jediná strana, která nekradla peníze ze státního rozpočtu, tak ji bylo třeba zlikvidovat jinak, pomocí slabých článků ve straně. A to se provedlo, pracovalo se na tom několik měsíců a teď je to třeba rozkrýt. To jsou věci, které vědí jednotliví svědci, to jsou věci, které víme my. Tak ať to ví celý národ.

Mohl by se podle vás v případě, že by soud Bártu zprostil obvinění, vrátit do vlády?

Vůbec bych před vynesením rozsudku nespekuloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám