Hlavní obsah

S daňovým přiznáním lidé nespěchají, skoro všichni čekají na poslední chvíli

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opakuje se to každý rok a zřejmě ani letos to nebude jinak. Řeč je o podávání daňového přiznání k dani z příjmu za loňský rok. Valná většina Čechů ho totiž pravidelně odevzdává až na poslední chvíli. K pondělku ho zatím podalo jen 17 procent podnikatelů.

Daňová přiznání za loňský rok nosí lidé na poslední chvíliVideo: Novinky

 
Článek

Daňové přiznání z příjmu za minulý rok lze odevzdávat na finančních úřadech kdykoliv už od začátku roku následujícího. V lednu ho však podává jen naprosto mizivé procento daňových poplatníků. Většina z nich chodí až v posledním možném termínu. A to i přesto, že pak riskují, že budou muset čekat ve frontě.

"Největší nápor je pravidelně v posledních březnových dnech. Podle našich zkušeností to vychází, že v poslední den lhůty pro podání daňového přiznání ho odevzdá deset až 15 procent lidí," sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Letos lze daňové přiznání podat do 2. dubna. Poslední týden budou mít finanční úřady právě kvůli zvýšenému náporu prodlouženou otevírací dobu. "Od 26. března budou všechny finanční úřady otevřeny každý den až do 18:00 hodin, a to včetně pondělí 2. dubna," dodala Musilová s tím, že okresní finanční úřady budou v provozu i v sobotu 31. března. Přehled lze podat osobně v podatelně úřadů, poslat poštou nebo elektronicky, důležité je při tom datum odeslání.

Pokud poplatník podá přiznání pozdě, čelí za to pokutě. Za prodlevu delší než pět dnů hrozí sankce minimálně ve výši 500 korun. Těm, kterým zpracovává přehled daňový poradce, nebo těm, kteří mají podle zvláštního zákona povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, se ale lhůta prodlužuje až do 2. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám