Hlavní obsah

Na popření otcovství budou tři roky, Klaus podepsal novelu

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal novelu zákona o rodině, která mužům umožní požádat o popření otcovství až do tří let věku dítěte. Doposud platnou půlroční lhůtu odmítl ve svém verdiktu před časem Ústavní soud. Podpis prezident připojil rovněž k transpozici evropské směrnice o geologickém ukládání oxidu uhličitého. Informoval o tom jeho mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Šestiměsíční lhůta pro podání takzvané popěrné žaloby poškozovala podle ústavních soudců práva otců. Soud žádal, aby nová právní úprava lépe odrážela práva všech zúčastněných. Sněmovna začátkem února schválila novelu zákona z dílny poslance ODS Pavla Staňka, která lhůtu prodloužila na tři roky od narození dítěte.

Otcové dětí narozených v manželství zřejmě v budoucnu budou mít právo popřít otcovství až do šesti let od narození dítěte. Počítá s tím alespoň nový občanský zákoník, který by měl začít platit za dva roky.

V případě starších než tříletých dětí by měl podle popření otcovství navrhovat nejvyšší státní zástupce, pokud by to bylo v zájmu dítěte. Novela, kterou prezident podepsal, ukládá nejvyššímu žalobci navrhnout popření otcovství také v případech, "je-li vzhledem ke všem okolnostem zřejmé, že muž považovaný za otce dítěte otcem není". Tato formulace ale vadila kritikům v Senátu, kteří poukazovali na to, že může být v rozporu s úmluvou o právech dítěte, podle níž má být zájem dítěte na prvním místě.

Senát proto tuto pasáž doporučil z novely ve shodě s vládními připomínkami vyjmout, Sněmovna ale odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám