Hlavní obsah

Bárta mi nabídl úplatek v koupelně u puštěného kohoutku, vypověděl Škárka

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Josef Koukal, Radim Vaculík

Faktický lídr VV Vít Bárta a poslanec Jaroslav Škárka se v pondělí setkali před soudem, který řeší údajné úplatky, jež měl Bárta dát Škárkovi a Kristýně Kočí. Bárta tvrdí, že šlo o půjčku, Škárka trvá na úplatku. Soud začal v půl deváté ráno a první jednací den skončil před pátou hodinou odpoledne. Pokračovat bude v úterý výslechem Kristýny Kočí a Bártovy manželky Kateřiny Klasnové.

Vít Bárta vysvětloval před soudem, že šlo o půjčku, nikoliv o úplatekVideo: Novinky

 
Článek

Soudce na konci jednacího dne uvedl, že rozsudek tento týden rozhodně nepadne a možná nedojde ani na závěrečné řeči.

Bárta měl Škárkovi úplatek nabídnout v koupelně ministerstva dopravy, které v té době vedl. Bárta to razantně a emotivně odmítl, s tím, že se Škárkou jednal v běžné kanceláři a Škárka si mu prý stěžoval na finanční tíseň.

Škárku označil za dlouholetého kamaráda, se kterým po večerech pili víno. Z kamarádství prý sehnal Škárkovi vedlejší zaměstnání, půjčoval mu peníze a sehnal právníka.

Škárka: Bárta mi nabízel milión za složení mandátu

„Cítím se nevinen, úplatek od Bárty jsem si nechtěl nikdy nechat,“ uvedl u soudu Škárka.

Škárka se následně pustil do popisu situace ve VV. Do roku 2009 prý šlo o normální stranu, vše se prý změnilo vstupem Bárty, lobbisty Romana Janouška a podnikatele Tomáše Hrdličky do dění ve straně. Bárta podle něj od té doby autokraticky ovlivňoval a řídil VV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Škárka u soudu

Škárka uvedl, že mu ještě před vypuknutím aféry na jednom jednání VV v Mikulově nabídl Bárta milión korun za to, že složí poslanecký mandát.

Škárka údajně zaslechl i to, že předseda VV Radek John měl měsíčně dostávat 150 tisíc korun.

Obálku jsem dostal u Bárty doma, tvrdí Škárka

K penězům, které od Bárty obdržel, Škárka uvedl, že první společná schůzka se uskutečnila z Bártova podnětu v hotelu Aria za účasti dalších dvou lidí - ministra Josefa Dobeše (VV) a Romana Jurečka (člen výkonné rady ODS). Další schůzka ve stejném složení měla konkretizovat rozložení sil v Plzeňském kraji. Dotyční prý chtěli prosadit bývalého primátora Plzně Pavla Rédla do vedení VV v tomto kraji a zajistit mu post šéfa ŘSD na Plzeňsku. Škárka se proti tomu podle svých slov postavil, stejně jako kolegové z VV v Plzni. Bárta na ně údajně začal naléhat.

První nabídku na úplatek dostal Škárka podle svých slov od Bárty na toaletě na ministerstvu dopravy. Bárta prý kvůli tomu pustil vodovodní kohoutek, aby je nikdo neslyšel. Obálku s penězi prý od Bárty dostal jednoho večera u něj doma. Bárta mu ji prý dal se slovy „tu máš“. Obálku prý Škárka otevřel až doma a zjistil, že v ní je 170 tisíc. Ty prý Škárka odnesl do bankovního sejfu a odjel na služební cestu do Kazachstánu.

Policie peníze nechtěla, nevěděla co s nimi

Když se vrátil z Kazachstánu, vyzvedl obálku ze sejfu a odjel do Horních Počernic na tamní služebnu policie podat trestní oznámení. Ještě před jeho návratem ze zahraničí se v médiích objevila první informace o penězích od Bárty. Policie prý od něj peníze při podání trestního oznámení nechtěla, údajně nevěděla co s nimi.

Peníze prý dále nosil u sebe. Tou dobou již dostal ochranku, která mu prý doporučila, aby vůbec nevybíral z bankomatu. „Proto jsem jednu pětistovku z úplatku použil pro osobní potřebu, ale pak jsem do obálky vrátil jinou, na což jsem upozornil při jednání na státním zastupitelství.

Ve finanční tísni jsem nebyl, odmítl Škárka

Škárka rovněž uvedl, že obálku s penězi sám odnesl k expertíze do Kriminalistického ústavu. U soudu konstatoval, že rozhodně nebyl ve finanční tísni. Prý splácí jen 6000 měsíčně.

Škárka popřel tvrzení Bárty, že mělo jít o předem domluvený puč uvnitř VV. Zároveň odmítl Bártovo tvrzení, že by si od něj v minulosti půjčoval milión korun. Jedinou půjčku ve výši 25 tisíc si prý před časem vzal od Josefa Dobeše.

Bárta podle Škárky hovořil ve zmíněné „koupelně“ na ministerstvu dopravy o tom, že dostane peníze, když bude poslušný a podpoří Rédla v Plzni. „Já mu řekl, že nechci, ale že o tom budu přemýšlet,“ popsal svou reakci Škárka.

Peníze nebyly za loajalitu

Škárka připustil, že se po převzetí peněz radil o dalším postupu mimo jiné s poslankyněmi Kočí a (Dagmar) Navrátilovou, kolegou (Jiřím) Rusnokem i jedním známým právníkem. Protože však byl v časové tísni kvůli důležité služební cestě do Kazachstánu, vše oznámil až zhruba po týdnu po návratu ze zahraničí.

Škárka u soudu potvrdil, že pro funkci výkonného místopředsedy VV dostal na své náklady celkem pětkrát 55 tisíc korun. Údajně z popudu Bárty.  Vždy prý šlo o peníze v obálkách a Škárka v takovém postupu nevidí nic divného.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta u soudu

„Vnímal jsem to jako částku určenou na náklady spojené s funkcí,“ odmítl Škárka, že by šlo o úplatky. Zároveň ale přiznal, že novinářům tvrdil, že jde o peníze za jeho loajalitu. „Ale já v tom nevidím příliš velký rozdíl,“ doplnil na dotaz soudce Škárka, proč měl tak rozdílná vysvětlení.

Na dotaz žalobkyně, proč poté, co v osudný večer převzal od Bárty úplatek, nešel okamžitě na policii, Škárka přiznal, že měl obavy z Bártova vlivu coby ministra dopravy, který fakticky řídil i ministerstvo vnitra. Proto se prý nejdřív sešel týž večer s oběma poslankyněmi, kolegou Rusnokem a ještě jednou ženou, aby probrali co dál.

Škárka tvrdí, že na celou kauzu ohledně korupce poměrů uvnitř VV prý upozornil on sám. Byl to prý on, kdo o tom jako první hovořil v médiích.

Vše podstatné se ladilo u Bárty, tvrdí Škárka

Jako poslední se Škárky dotazoval Bárta. Politici se přeli mimo jiné o to, zda se úzké vedení VV potkávalo po volbách na poradách v Bártově bytě či nikoliv. Bárta tvrdil, že ne, Škárka oponoval tím, že o tom vznikly i zápisy.

Škárka tvrdil, že se na poradách u Bárty probíraly zásadní personální otázky, kandidatury na rozličné posty i internetová referenda členů VV.

Bárta se Škárky dotazoval, které politiky měl podle něj vydírat. Škárka jmenoval bývalého zastupitele Prahy 1 Jiřího Vladyku a akci pod názvem Bílá paní, která měla přes Bártova prostředníka směřovat k Vladykově rezignaci. Bárta podle něj vyvíjel na Vladyku nátlak.

Škárka lže, rozhořčil se Bárta

Bárta v reakci na Škárkovu výpověď uvedl, že VV sponzoroval zcela průhledně. Popřel i jakýkoliv vliv Hrdličky a Janouška na dění ve straně. Naopak jim prý zakázal vstup na ministerstvo dopravy. „Jde o další z mnoha lží pana Škárky,“ podotkl Bárta.

Odmítl rovněž to, že by Škárkovi nabídl v Mikulově miliónový úplatek. Tvrzení Škárky, že by někoho vydíral, považuje za „vulgární až nestydaté“. "Pan Škárka lže, když říká, že jsem po něm v Mikulově chtěl, aby rezignoval," uvedl výrazně zesíleným hlasem Bárta.

Jsem vám plně k dispozici, nabízel se prý Bárta kolegům

Bárta dopoledne před soudem popisoval své vztahy s některými poslanci, například s Kočí či Stanislavem Humlem. S Kočí se prý přátelili posledního jeden a půl roku. Byla na jeho narozeninách, popíjeli u něj doma, pozval ji na Ples v Opeře. O Humlovi řekl, že měli spíše kolegiální než přátelské vztahy.

Půjčku jednoznačně iniciovala a o částku si řekla Kristýna Kočí
Vít Bárta při soudním jednání

Bárta rovněž popsal, jak na jednom 15minutovém jednání nabídl kolegům, že kvůli zkráceným platům a náhradám je jim „plně k dispozici“. Pak prý s některými řešil jejich finanční situaci osobně. Že tehdejší jednání bylo důvěrné a za zavřenými dveřmi, považuje Bárta za standardní stav.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta při soudním líčení

O peníze si řekli ve Sněmovně, tvrdí Bárta

Kočí i Škárka si podle Bárty o peníze (půjčku) řekli ve Sněmovně. Kočí prý předal obálku krátce před jednáním K9 v baru Austria. Učinil tak prý veřejně s vědomím, že jsou tam kamery. Obálky pro Kočí i Škárku měly velikost A4 a byly na nich jejich iniciály.

Kočí prý převzala obálku bez jakéhokoliv překvapení. Bárta dále uvedl, že předání peněz nedoprovodil žádným komentářem, protože to prý bylo mezi oběma domluvené. Kočí prý dokonce uhradila útratu v restauraci.

„Půjčku jednoznačně iniciovala a o částku si řekla Kristýna Kočí, a to na velmi krátkém jednání ve Sněmovně,“ uvedl Bárta na dotaz právníka Kočí.

Podle Bárty Kočí evidentně lže, že nemohla podat trestní oznámení dřív. "Podstatou nebylo nic jiného než mě evidentně zdiskreditovat a změnit pozice a vztahy ve vládní koalici," uvedl Bárta.

Bárta: Kamarádům jsem půjčoval běžně

„Za největší chybu považuji, že jsem tu půjčku neudělal písemnou formou,“ podotkl Bárta. Bylo podle něj lepší, že jako nejbohatší poslanec VV půjčoval ostatním kolegům právě on a nikoliv někdo cizí. Připustil rovněž, že některým kolegům půjčoval bez písemného dokladu opakovaně už v minulosti.

Za posledních několik let dal prý především kamarádům pět až sedm půjček v rozmezí od 100 tisíc do 1,5 miliónu. Kočí podle svých slov půjčil poprvé. Prý jí důvěřoval, že půjčku nezapře.

Bárta přiznal, že nikomu jinému o půjčce pro Kočí neřekl. Zároveň popřel, že by si kdy Kočí řekla o šest miliónů korun, jak údajně tvrdili někteří svědci na policii. Tento požadavek se údajně měl objevit i v zápisu z jednání VV v Moravskoslezském kraji. Podle poslance jde o dezinformaci, na jednání prý tehdy nebyl.

Škárkovi jsem pravidelně nic nedával, tvrdí Bárta

„Považuji to za nehoráznou lež,“ označil Bárta u soudu dřívější tvrzení Škárky, že od Bárty dostával pravidelně měsíčně 55 tisíc korun na výdaje. Bárta řekl, že mu v této souvislosti nedal ani korunu.

„Já jsem jednoznačně předával půjčku,“ popřel Bárta možnou korupci. Na dotaz Škárkova obhájce konstatoval, že předpokládal splacení půjčky najednou v jediné částce do jednoho roku. Po pauze bude vypovídat Škárka.

Následně Bárta hovořil o svých majetkových poměrech. Připomněl prodej dvou svých firem, k němuž došlo po jeho vstupu do politiky. Zdůraznil zejména prodej ABL bratrovi, který mu prý dodnes splácí kupní cenu. „Navíc mám v ABL uloženy určité vlastní finanční prostředky,“ poznamenal poslanec, aniž by upřesnil částku.

Bárta odmítl, že by na pražských radnicích docházelo k uzavírání smluv poslušnosti členů VV pod pohrůžkou pokuty 10 miliónů.

Bártovi hrozí až šest let, Škárkovi tři roky

Zatímco Bártovi hrozí za podplácení stranických kolegů až šestiletý trest, Škárka může jít za přijetí úplatku do vězení maximálně na tři roky. Oba tvrdí, že jsou nevinní a k soudu se dostavovat budou. „Vyhradil jsem si na to čas a chystám se tam být pořád. Vzdálil bych se jen, pokud by se dělo něco mimořádného ve Sněmovně, což zatím nevypadá,“ řekl Právu Škárka.

Také Bárta již dříve uvedl, že se na soudní líčení těší, protože zde prokáže svou nevinu. Na dotazy Práva nereagoval, na serverech však prohlásil, že chce soudu předložit důkaz, že peníze pro poslance VV nebyly úplatkem, ale půjčkou.

„Nechci ani odhadovat, s čím přijde. Myslím, že pan Bárta měl dost času předložit všechny důkazy policii během vyšetřování,“ reagoval na poslední výroky Škárka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou a Jaroslav Škárka (zcela vpravo) přicházejí k soudu.

Kvůli očekávanému zájmu médií vyčlenil Obvodní soud pro Prahu 5 k projednávání kauzy největší jednací místnost.

Na jednání se přišel podívat i poslanec VV Petr Skokan. Do soudní síně jej prý přivedla zvědavost. Zároveň chtěl podle svých slov podpořit Bártu coby šéfa poslaneckého klubu.

Kupoval si prý loajalitu

Případ dostal na stůl soudce Jan Šott, který v minulosti soudil například Tomáše Půtu z Berdychova gangu. Obžalobu přednese státní zástupkyně Hana Vrbová, manželka bývalého šéfa protikorupční policie Libora Vrby, kterého odvolal z funkce policejní prezident Petr Lessy jmenovaný véčkařským ministrem vnitra Radkem Johnem.

Z uplácení obvinili Bártu loni na jaře poslanci VV Škárka a Kristýna Kočí. Pokud mluví Škárka pravdu, pobíral za mlčení o poměrech ve straně od října 2010 do dubna 2011 příspěvek 55 tisíc korun měsíčně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Škárka u soudu

Loni v dubnu převzal poslední částku ve výši 170 tisíc korun. Tu sice odevzdal policii, ale až poté, co o uplácení tajně řekl novinářům a ti případ včetně zdroje zveřejnili. Po zveřejnění svou výpověď nejprve popřel a pak zase potvrdil.

Kočí měla od Bárty dostat za loajalitu půl miliónu korun. Poslankyně obálku s penězi uložila u notáře a později odevzdala policii. Na Bártu loni v dubnu podala trestní oznámení. Škárka byl v té době místopředsedou strany a Kočí šéfkou poslaneckého klubu VV. Poté, co o údajných úplatcích promluvili, strana oba politiky vyloučila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí

Ačkoli Bárta se Škárkou zahřívají lavici obžalovaných společně, fakticky stojí proti sobě. Bárta se bude snažit dokázat, že kolegy neuplácel, ale peníze jim pouze půjčoval. Dosvědčit by to měl i další poslanec VV Martin Vacek, který si od něj vypůjčil 150 tisíc korun a peníze už vrátil.

Škárka tvrdí, že o úplatek šlo. Sám sebe hájí tím, že neměl v úmyslu si peníze nechat, a to navzdory faktu, že část z nich ještě před odevzdáním na policii utratil. „Já úplatek nepřijal, cítím se být nevinný,“ zopakoval Právu i v pátek.

Přesto je podle vlastních slov připraven odejít z politiky, pokud bude nakonec odsouzen. „Jsem ochoten přijmout odpovědnost, pokud soud rozhodne, že mé kroky v této kauze byly nesprávné, byť jsem přesvědčen o tom, že jsem postupoval správně,“ dodal Škárka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám