Hlavní obsah

Kdo není rasista, je podle neonacistů nejspíš geneticky zmutovaný

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo necítí žádný rasismus ani xenofobii, měl by vyhledat lékařskou pomoc, protože nejspíš trpí „genetickou mutací“. V pavědeckém textu připomínajícím nacistické rasové teorie z 30. let minulého století to tvrdí provozovatelé neonacistického webu White Media.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Článek „Genetická porucha dělá z lidí ne-rasisty“ je podle experta na extremismus Miroslava Mareše klasickou ukázkou quazivědeckého textu obhajujícího rasismus. Jako ukázku toho, co si neonacisté představují pod pojmem osvětová činnost, ho uvedl v analýze současné české ultrapravicové scény, kterou minulý týden zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Porucha prý odbourává obavy

Autoři v článku tvrdí, že lidé bez rasových předsudků možná trpí Williamsovým syndromem, genetickou poruchou, která v mozku odbourává přirozené obavy z odlišných cizinců. Odvolávají se přitom na studii německých a francouzských lékařů zveřejněnou v zahraničním odborném tisku.

Ta rozvíjí mezi lékaři známý fakt, že lidé postižení Williamsovým syndromem mají minimální zábrany a snadno se sdružují i s lidmi jiných ras. Ačkoli jde o velmi vzácnou genetickou poruchu a nižší sociální zábrany jsou jen jedním z mnoha příznaků, nad studií zajásali rasisté nejen v Česku.

„Myslím, že ta studie je celkem zbytečná a hloupá, neříká nic nového, a samozřejmě různá rasistická hnutí, nejen v Česku, ale i v zahraničí se na ni začala odvolávat,“ řekla Právu lékařka Lenka Neuschlová z Kliniky dětské neurologie UK 2. LF a FN Motol, která je i předsedkyní občanského sdružení Willík sdružujícího rodiny postižených Williamsovým syndromem.

Postižení jen netrpí předsudky

„Oni prostě netrpí předsudky, a to nejen rasovými. Rádi se baví s cizími lidmi, mohou se s nimi i objímat, s každým se skamarádí, nemají běžný společenský odstup,“ popsala jednu z charakteristik postižených lidí. Ti však díky chybějící části genetické informace zpravidla trpí podstatně závažnějšími zdravotními potížemi, zejména vrozenou srdeční vadou, mentálním postižením, poruchami růstu a řadou dalších.

„Že by lidé, kteří netrpí rasismem, měli běžet k lékaři, to je bez diskuse nesmysl,“ podotkla Neuschlová na adresu varování neonacistů. U většiny postižených je syndrom odhalen hned po porodu, nejpozději pak v prvních letech života. Jde navíc o velmi vzácnou diagnózu. Počet případů v České republice odhadují odborníci na zhruba šest desítek.

Podle lékařky podobné dezinterpretace poškozují zejména pacienty a jejich blízké. „Neexistuje žádný gen pro rasismus. To, jak to interpretují rasistická hnutí, to je do nebe volající,“ dodala Neuschlová.

Server White Media zveřejňuje pravidelně texty a videa s xenofobní a rasistickou tematikou. „Rovněž jako jediný v ČR podpořil v roce 2011 čin norského střelce Breivika, který v Oslu zaútočil na vládní budovu a zastřelil několik desítek lidí na ostrově poblíž Osla,“ připomněl v analýze pro MV politolog Mareš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám