Hlavní obsah

Česko míří na periferii EU, míní Schwarzenberg

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí České republiky Karel Schwarzenberg uvedl v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce, že Česká republika míří na periferii Evropské unie. Důvodem je podle něj to, že Petr Nečas v pátek nepodepsal pakt o rozpočtové stabilitě.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

„Ještě jsme se na okraji neocitli, ale směřujeme tam, proti čemuž protestuji. Máme zdravou ctižádost se tam dostat. My neklepeme, my hlasitě voláme, aby nás tam pustili,“ uvedl pobouřený Schwarzenberg. Naznačil, že moc dlouho už ve vládě nebude, jeho doba v ní se krátí, ale zatím ji opustit nemíní.

Podle něj se to ukáže v příštích měsících podle postupu vlády: "Uvidíme, jestli se podaří najít ještě nějaký společný pohled... pak nastane tento okamžik (mého odchodu z vlády). To vám ale teď časově neřeknu."

„Je klíčová otázka, jestli chceme být členy (EU) a to znamená i nést důsledky, nebo... jestli chceme být jen vyžírky,“ řekl a zmínil, že je klíčové se rozhodnout, zda se chceme podílet na hlubší integraci.

Spory s premiérem

Ministr zahraničí zmínil i první spor s premiérem ohledně paktu a jeho pozadí: „První bylo, že se na vládě nenašlo společné stanovisko. To se odrazilo při první cestě pana premiéra (do Bruselu). Většina předpokládala, že bude bojovat o vylepšení podmínek, ale nakonec to podepíše.“ Dodal ale: „Mandát byl otevřený a nepřikazoval podepsat, nebo nepodepsat.“[celá zpráva]

Schwarzenberg uvedl, že se kvůli tomu, že Nečas pakt nepodepsal, nebude účastnit jednání eurozóny.  Doufá, že pakt Nečas dodatečně podepíše, že uzná svou politickou chybu. „Každý ví, že to nebylo ze zahraničně-politických důvodů, nedošlo k přenosu práv. Ve velké části ODS je velký odpor k Evropské unii.“ Uvedl stejné výhrady, jaké zmínila už slovenská premiérka Iveta Radičová. [celá zpráva]

Schwarzenberg připomenul i 180 miliard, které ČR z Bruselu dostala.

Pakt podepsalo 25 ze 27 členů Evropské unie, krom ČR odmítlo podepsat jen Spojené království. Irsko to podmínilo referendem.

Nejde o odchod z EU

Europoslanec ODS Jan Zahradil ale podotkl, že odejít z EU nechce a nikdy pro to nebyl: „Pozitiva převažují nad negativy, nikdy jsem neřekl, že bychom měli vystoupit.“ Řekl to i přesto, že podle něj se do pěti let stane ČR čistým plátcem do EU.

Nepodepsat pakt ale považuje za správné: „Nenastal čas klub opustit, ale nastal čas se ptát občanů, zda si přenášení pravomocí přejí. Minimálně na to, zda chceme, nebo nechceme vstoupit do eurozóny. Na rozhodnutí o připojení do eurozóny nemá žádná ze stran v ČR mandát."

Naznačil i nespokojenost s tím, že Schwarzenberg se staví v této věci proti premiérovi. [celá zpráva]

„Vadí mi, že člen vlády se chová neloajálně k vládě. Ministr zahraničí poměrně dětinsky okopává kotníky,“ řekl Zahradil. Podle něj musí ministr přijmout rozhodnutí vlády, i když se mu nelíbí.

Reklama

Výběr článků

Načítám