Hlavní obsah

Pod Rampulou se hýbe křeslo, Starka nemusí dostat nic

Stamiliónové odškodnění, které žádá příbramský podnikatel Jaroslav Starka kvůli neprokázanému obvinění, podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) nedostane. Uvedl to v nedělní Partii na Prima Family, kde také naznačil, že pozice pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly je ohrožena. Podle něj nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman doplní důvody na jeho odvolání.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil v pořadu Partie

Článek

Jiří Pospíšil hovořil vzhledem k podstatě sporu velmi opatrně, ale dal najevo, že není s prací Rampuly spokojen: „Vnímám tam nedostatečné výsledky a pak jsou tam důvody, které dává nejvyšší státní zástupce. Pan nejvyšší státní zástupce říká, že podá doplnění.“

Podle něj je jedním z důvodů i laxní postup v případě privatizace Mostecké uhelné (MUS).

Pospíšil zároveň řekl, že připravuje důvody pro kasační stížnost k Nejvyššími správnímu soudu (NSS). Hotovy by podle něj měly být v řádech dvou až tří týdnů. "Jsem přesvědčen, že u takto precedentního rozhodnutí je třeba, aby Nejvyšší správní soud zaujal stanovisko, aby do budoucna bylo zjevné, jak intenzivní a závažné důvody mají být k odvolání vedoucího státního zástupce," uvedl.

Podle něj je spor Zemana a Rampuly legitimní, protože Zeman chce Rampulu odvolat a Rampula má právo se bránit. Případ podle něj vyvolává pozornost, protože je první svého druhu.

Rampula se do funkce pražského vrchního státního zástupce vrátil poté, co soud zrušil Pospíšilovo rozhodnutí o jeho odvolání. Pospíšil Rampulovi vytýkal to, že vážně porušil povinnosti, když ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Dalším důvodem byl jeho zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB), když své podřízené vydal pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku.

Starka odškodné nemusí dostat

Stamiliónové odškodnění, které žádá příbramský podnikatel Jaroslav Starka kvůli neprokázanému obvinění, není podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) reálné. Případnou jeho žádost posoudí odbor ministerstva spravedlnosti. Pro odškodnění jsou podle Pospíšila stanoveny zákonné limity, podle kterých se vypočítávají. Stát musí zdůvodnit, proč určitou částku stanovil a proč ji pokládá za přiměřenou. "V současnosti se vyplácí částky v řádech statisíců," dodal ministr.

Podle něj nemusí taky Starka dostat nic. Dodal, že nelze dávat odškodné všem, u nichž se podezření, kvůli kterému byli vazebně stíháni, neprokázalo. Obvinění proti Starkovi stálo na výpovědi svědka se skrytou identitou.

Pokud nebude s verdiktem spokojený, může se obrátit na soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám