Hlavní obsah

Češi si nedokážou udržet manželství

Právo, Jiří Vavroň

Češi a Češky neumějí udržet rodinu pohromadě. Rozvodem totiž končí každé druhé manželství a Česko patří k zemím s největší rozvodovostí v Evropě. K hlavním důvodům vysoké rozvodovosti patří podle sociologů rozdílnost povah a zájmů partnerů, nevěra a alkoholismus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navíc Češi neumí v rodinách komunikovat, společně řešit problémy. Partneři spolu téměř nemluví a nemají na sebe čas. Rozvod se pak jeví jako snadnější cesta k vyřešení problémů, než společné hledání východiska z partnerských konfliktů, potvrzují rodinní poradci i sociologové.

Podle statistik a odborných studií se nejméně rozvádějí muži a ženy se základním vzděláním a pak vysokoškoláci a vysokoškolačky. Nejohroženější skupinou z hlediska rozvodů jsou partneři se středoškolským vzděláním a ti, kteří se už jednou rozvedli. Vyplývá to ze studie Rozpady kohabitací, rozvody manželství Sociologického ústavu AV ČR.

Manželský svazek navíc není často brán jako spojení rovnocenných jedinců. Partner je někdy považován za zboží – když zrezne, je třeba jej vyměnit za nový model.

Tolik zdůrazňovaná flexibilita zaměstnání je synonymum pro práci o víkendech či dojíždění za prací a provozování tzv. víkendového manželství. To v sobě ale obsahuje riziko odcizení i u jinak dříve bezproblémového páru.

Zelených vdov stále přibývá

Osmadvacetiletá Irena měla krásný dům, bazén, metalizované Volvo, kterým každý den odvážela syna do soukromé mateřské školy. Vše platil manžel, který nechtěl, aby žena pracovala.

Přijížděl domů ze své zahraniční firmy jednou za čtrnáct dní. Při jednom z příjezdů zjistil, že je doma sám.

Mladé, vzdělané manželky žijící v dostatku, ale v naprosté izolaci v satelitních městečcích se rozvádějí, i přes velmi dobré materiální zajištění. V Česku představují ze sociologického hlediska závažný problém, že pro ně vznikl speciální pojem – zelené vdovy.

„Život dnes už není chápán jako úděl, který se musí útrpně přijmout a snášet,“ upozorňuje socioterapeutka Marie Macháčková.

Společnost je zaměřená na výkon, nikoli na ideály, lidé jsou hodnoceni podle majetku. Proto si dávají často nerealistické cíle, a raději staví dům, než by se snažili kultivovat mezilidské vztahy, upozorňují sociologové.

„Při práci s manželskými páry v hluboké krizi obvykle zaznamenávám sníženou schopnost vidět svět očima partnera a nevelký zájem se to učit. Někdy lidé očekávají od partnera, že jim dá to, co mu sami neumí zajistit či dát,“ říká psycholožka Radana Štěpánková.

Pokud člověk nenastartuje svoji kariéru do třiceti let, má již prakticky o svém životě rozhodnuto. Třicetileté ženy s kariérou a penězi však už těžko nacházejí volné partnery a otce svých dětí. Když si mladí muži už mohou dovolit splácet hypotéku, jsou již příliš zvyklí na volný život v dostatku, a jen neradi se dělí, upozorňuje Macháčková.

Anketa

Zažili jste rozvod?
Ano, jsem rozvedený/ná
28,2 %
Ano, rozvádím se
2,1 %
Ano, zažil/la jsem rozvod rodičů
14,6 %
Ne, ale uvažuji o něm
5,5 %
Ne, a ani o něm neuvažuji
49,6 %
Celkem hlasovalo 24633 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám