Hlavní obsah

Studenti zrušili jednání s Dobešem. Chtěl si z nás udělat PR, tvrdí

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Představitelé studentských iniciativ v pátek na závěr Týdne neklidu zrušili schůzku s ministrem školství Josefem Dobešem (VV), který s nimi chtěl jednat o kritizovaných reformách. Podle studentů však o žádné seriózní jednání jít nemělo, ministr jim prý nabídl jen půlhodinové setkání a poté 40minutovou prezentaci před médii. Dobeš uvedl, že jej zrušené jednání mrzí, ale odmítl, že by na studenty měl jen půl hodiny času.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace studentů proti reformě VŠ z tohoto týdne

Článek

Setkání organizoval časopis Studenta a pozvány byly například iniciativa Za svobodné vysoké školy, Studentská komora Rady vysokých škol, Studentská unie Univerzity Karlovy a další studentské spolky. Jakmile ale studenti zjistili, jak má debata vypadat, svorně se rozhodli se jí neúčastnit.

„Je to trošičku komplikovanější. Bohužel to jednání bylo nastaveno tak, že by mělo být 30 minut diskuze a pak 40minutová tisková konference. Takže jsme se obávali toho, že šlo ze strany Studenty jen o prodloužené PR ministerstva, protože k žádnému jednání by v podstatě nedošlo,“ sdělil Právu Richard Cisler z iniciativy Za svobodné vysoké školy.

Šéf Studenty Adam Kožela se ale proti tvrzení Cislera rázně ohradil. Podle něj se na žádném dokumentu nikdy údaj o 30 minutách neobjevil. Z pozvánky vyplývá, že pro uzavřenou diskuzi byla vyhrazena jedna hodina a dvacet minut. Tisková konference pak měla poskytnout dostatek prostoru pro všechny strany k vyjádření.

Dobeš si udělal vlastní tiskovku

Ministr Dobeš po zrušení akce svolal tiskovou konferenci. Studenti počítali s tím, že pro média vše vyloží jako neochotu studentů jednat.

Dobeš vyslovil lítost nad tím, že studenti jednání odmítli. Podle svých slov měl na jednání vyhrazen čas od 11 do 13 hodin. Odmítl tedy tvrzení studentů o půlhodině.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Následně dodal, že reformu zjevně někdo nechce. "Všichni víme, co je třeba, ale konečně to musíme udělat," uvedl ministr.

Studenti versus Studenta

Studenti již předem počítali s tím, že ministr vlastní brífink uskuteční. „Jsme si toho vědomi, podle mého názoru to byl dokonce záměr (šéfa Studenty) pana Adama Kožely. V podstatě dělá jen prodlouženou ruku PR a parazituje na Týdnu neklidu, snaží se propagovat své polokomerční noviny. Je to jeho záměr a zjevně se mu to daří,“ řekl Cisler.

Upozornil, že to odpovídá i ostatním aktivitám časopisu Studenta v průběhu studentských protestů.  „On vydává i různé statistiky, kolik studentů je neinformováno o reformách, které vůbec neodpovídají žádným odborným parametrům na průzkumy veřejného mínění. Ten vzorek těch lidí, které si vybral, je strašně malý a vůbec ničemu neodpovídá. Není tam vůbec žádná korelace,“ poznamenal Cisler.

Lžete, vzkázal organizátor neuskutečněného setkání

„Cisler z iniciativy Za svobodné vysoké školy lže, pokud tvrdí, že jsme prodlouženou rukou PR ministra školství. To prostě není pravda, jsme nezávislé a soukromé vydavatelství, s MŠMT nemáme žádné obchodní a ani politické vazby,“ ohradil se Kožela. Podle něj je jeho časopis kompletně komerční, financován z příjmů z inzerce, která patří „v drtivé většině“ do soukromého sektoru.

Podle Kožely je průzkum nejpropracovanějším, jaký na dané téma v roce 2012 vznikl. „Ptali jsme se osobně 642 náhodně oslovených studentů VŠ v pěti univerzitních městech, protože nás názor studentů skutečně zajímá,“ uvedl Kožela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám